jul
08
2019

Paulus Potter

Author // frits_tromp1
Posted in // Modern Times

Met mijn collega’s ga ik met enige regelmaat de deur uit. Een middagwandeling maken door de binnenstad van Leeuwarden. Niet elke wandeling is hetzelfde, zo liepen we onlangs door de schilderswijk. Een gebied met straatnamen die zijn vernoemd naar Hollandse schilders. Niet per se in de buurt van waar de straten en dwarsstraten van Rembrandt lopen.
Een van de gepasseerde straten van deze route was de Paulus Potterstraat. Stadschroniqueur Henk Oly, die alle straten in de stad heeft benoemd, noteert in zijn Leeuwarder Straatnamenboek: “Huizum-West. Toegekend 05-06-1928. Paulus Potter (Enkhuizen 1625 – Amsterdam 1654) is vooral bekend geworden door zijn schilderijen van vee.”
In Amsterdam is een laan naar deze vee-schilder genoemd. Ik zou het niet hebben geweten, als de Vreemde Kostgangers niet over de Paulus Potterlaan gezongen zouden hebben. De Vreemde Kostgangers is een gelegenheidsformatie bestaande uit Henny Vrienten, Boudewijn de Groot en George Kooymans. De tekst komt van Jan Rot, het idee voor het liedje komt van De Groot.
Maar mijn collega’s waren niet ontvankelijk voor deze mijmeringen.
Helaas.

Tags // , , , , , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.