mei
17
2017

Paulus Potterlaan

Author // frits_tromp1
Posted in // Modern Times

Met een collega praatte ik al fietsend over vroeger. Het zijn van die gesprekken over waar je bent geboren en getogen. Plekken waar je niet voor hebt gekozen, maar wel waar je onherroepelijk een band mee hebt. Al is het maar omdat je jeugdherinneringen daar zijn ontstaan.
Ik moest denken aan het liedje Paulus Potterlaan van de Vreemde Kostgangers. Het is een tekst van Jan Rot, op muziek gezet en gezongen door Boudewijn de Groot, muzikaal begeleid door George Kooijmans en Henny Vrienten.
Rot schrijft over dit lied: “Op weg naar de zeventigste verjaardag van Boudewijn de Groot in Heemstede, ben ik iets te vroeg en tik op de tomtom Paulus Buyslaan in, waar wij begin jaren zeventig woonden. Maar ook als ik een paar keer heen en weer loop, weet ik niet meer precies wat ons huis was. Die verwarring levert inspiratie voor een mooie tekst, al verzin ik er een en ander bij en maak er Paulus Potterlaan van -een paar straten verder – omdat het beter klinkt. Maar de essentie is waarachtig. Het leek me mooi rond als Boudewijn de muziek erbij zou maken, en dat deed hij. Het was huisnummer 20 weet ik inmiddels. Ik ga snel eens kijken.”
Zo is het. Die plek uit je jeugd waar je onmiddellijk weer zes of zeven bent. De laan is nog hetzelfde, maar woonden wij op 8 of toch op 10? Details die vervagen, details die blijven hangen.
Terwijl ik hier aan dacht, al fietsend en pratend, dacht ik ook: mijn leven wordt gekenmerkt door een soundtrack van liedjes. Een soort Passion.
Zoiets.

Tags // , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.