dec
11
2013

Paus Franciscus persoon van 2013

Author // frits_tromp1
Posted in // Ds. van Zanten, JournalistFrits

Paus Franciscus is gekozen tot persoon van het jaar door het Amerikaanse tijdschrift Time. De leider van de Rooms-Katholieke Kerk is verkozen omdat hij de nadruk legt op compassie. Volgens Time is hij “de nieuwe stem van het geweten”.
Franciscus werd in maart gekozen en geïnstalleerd als paus. Volgens Time deed hij alles vanaf het eerste begin anders dan andere pausen. “Hij heeft een enorm invloedrijke positie maar stelt zich juist erg nederig op. Hij heeft in een korte tijd de aandacht weten te leggen op wereldwijde problemen als armoede en de ongelijke verdeling van welvaart.”
De 76-jarige paus Franciscus gaf dit jaar regelmatig blijk van zijn bescheidenheid. Zo koos hij voor een tweekamerappartement in het Apostolisch Paleis in het Vaticaan, terwijl hij recht heeft op een luxueuze woning met tien kamers op de bovenste verdieping. Verder droeg hij bij zijn benoeming veel eenvoudiger kleding dan zijn voorganger Benedictus.
Het is niet de eerste keer dat Time een paus kiest als persoon van het jaar. In 1962 werd het paus Johannes XXIII en in 1994 paus Johannes Paulus II.
Paus Franciscus volgde in maart paus Benedictus XVI op, die niet stierf maar terugtrad en sindsdien een teruggetrokken leven leidt als emeritus-paus.

Tags // , ,

Trackback from your site.

Comments (1)

  • 12 december 2013 at 13:32 |

    […] beschrijft Pfeijffer waarom hij het terecht vindt dat de Roomse kerkleider is uitgeroepen tot Persoon van het Jaar 2013 – door het magazine […]

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.