dec
15
2018

Periferie

Author // frits_tromp1
Posted in // Modern Times

Mijn broer woont in Amersfoort en noemde mijn stad Leeuwarden de periferie van Nederland. Daarmee sloeg hij niet de spijker op zijn kop. Integendeel. Dit is een misslag. De plank werd misgeslagen. Want Leeuwarden is geen periferie. Ik zou kunnen betogen dat de voormalige Hofstad minstens vergelijkbaar is met Amersfoort.
Leeuwarden als Hofstad. Koning Willem-Alexander heeft zijn roots in Leeuwarden – ûs Heit Willem Lodewijk van Nassau-Dillenburg (1560-1620) was een van de stadhouders van Friesland. Hij werd begraven in de Grote of Jacobijnerkerk in Leeuwarden. Willem Lodewijk overleed kinderloos, de koninklijke familie stamt af van zijn jongere broer Ernst Casimir.
Leeuwarden is in 2018 samen met het Maltese Valletta de Europese Culturele Hoofdstad. De stad staat zo naast andere Culturele Hoofdsteden als Liverpool (2008), Rotterdam (2001), Brussel (2000), Berlijn (1988) en Athene (1985). De stad is de start en finish van de Elfstedentocht, de grootste en zwaarste schaatstocht op natuurijs.
In Leeuwarden is Mata Hari geboren, de Nederlandse exotische danseres Margaretha Geertruida (Griet) Zelle. Ze werd door de Fransen tijdens de Grote Oorlog schuldig bevonden aan spionage en daarom gefusilleerd. Leeuwarden is de stad waar Tommy Cash in 2013 een optreden gaf. In Leeuwarden staat de Oldehove, de vrijstaande kerktoren die net zo scheef staat als de Toren van Pisa.
Leeuwarden is de hoofdstad van Friesland, een provincie met een eigen taal. Dit gebied bestreek de kop van Noord-Holland (West-Friesland), Friesland, Groningen, Ost-Friesland (Duitsland) en Denemarken. De Angelsaksische missionaris Bonifatius wilde de bewoners van Friesland bekeren tot het christendom door in hun eigen taal tot hen te prediken. Zijn eigen Oudengels of Angelsaksisch was immers verwant aan het Oudfries.
Moet ik dan nog iets zeggen over Amersfoort? De Randstad?
Ik laat het hier bij.
Zwijgen is goud.

Tags // , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.