mei
24
2018

Peter Buwalda

Author // frits_tromp1
Posted in // Modern Times

Gisteren overleed Philip Roth op 85-jarige leeftijd. De Amerikaanse auteur gold jarenlang als kanshebber voor de Nobelprijs voor de Literatuur, maar die heeft hij niet gekregen. Wel kreeg hij verschillende andere prestigieuze onderscheidingen, zoals de National Book Award (twee keer), de Pen/Faulkner Award (drie maal) en de Man Booker International Prize.
Bij Radio 1 werd Peter Buwalda uitgenodigd om iets te zeggen over Roth’s verscheiden. Hij had het vooral over het ‘mislopen’ van die Nobelprijs. En dat terwijl Bob Dylan wél deze prijs in ontvangst mocht nemen. “Dylan schreef vrij matige romans,” aldus het cynische oordeel van de in Brussel geboren Nederlandse schrijver.
Misschien ben ik wel bevooroordeeld. Maar die reactie van Buwalda is wel een zure reactie. Het oordeel van de Zweedse Academie is onfeilbaar. Dat de leden van dit genootschap de liedteksten van Dylan als poëzie bestempeld, geldt dan als leidend. En daarbij, de teksten van Dylan worden op Engelse universiteiten bestudeerd en Dylan kreeg al de Pulitzer Prize en een eredoctoraat voor zijn teksten.
Poëzie dus, geen romans. Maar wie vindt dat poëzie onder doet aan proza?
Buwalda moet niet zo zeuren.

Tags // , , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.