apr
04
2019

Philip Mechanicus

Author // frits_tromp1
Posted in // JournalistFrits

Bij Uitgeverij Koninklijke Van Gorcum verschijnt 17 april het boek Buigen onder de storm, Philip Mechanicus – Verslaggever tot in de dood 1889-1944 van auteur Koert Broersma. Deze biografie laat op indringende wijze zien hoe het leven van een bijzondere man door de Jodenvervolging tijdens de Tweede Wereldoorlog voortijdig werd beëindigd.
In deze nieuwe uitgave komt auteur Koert Broersma onder meer met een antwoord op de vraag welke Nederlandse politieagent Mechanicus in september 1942 arresteerde en hoe de arrestatie in zijn werk ging. Ook gaat de auteur dieper in op de vriendschappelijke relatie tussen Mechanicus en Etty Hillesum in kamp Westerbork en putte hij uit niet-eerder gepubliceerde brieven die Mechanicus vanuit Westerbork naar onder meer zijn dochters schreef. Broersma eindigt zijn boek met een interview met Elisabeth Oets, de kleindochter van Philip Mechanicus die over haar grootvader de voorstelling Wachten op transport maakte.
Philip Mechanicus (Amsterdam 1889 – Auschwitz-Birkenau 1944) was voor de oorlog een beroemd journalist, wiens carrière na de Duitse inval eindigde met zijn verwijdering van het Algemeen Handelsblad. Toch zou hij zijn grootste prestatie pas daarna leveren, tijdens zijn anderhalfjarig verblijf in Durchgangslager Westerbork. In schoolschriftjes, die behoedzaam het kamp werden uitgesmokkeld, schreef hij er onder zware omstandigheden het dagboek In depot, een van de meest indrukwekkende egodocumenten uit de Tweede Wereldoorlog, dat sinds de verschijning in 1964 overal lovende kritieken kreeg en nog altijd herdrukt wordt.
‘Ik heb het gevoel alsof ik als officieel reporter een schipbreuk versla,’ omschreef hij zelf zijn gedwongen internering in dit voorportaal van de hel. Na Westerbork werd Mechanicus via Bergen-Belsen naar Auschwitz-Birkenau gedeporteerd, waar hij in oktober 1944 werd doodgeschoten. Mechanicus’ leven weerspiegelt de bewogen geschiedenis van zijn tijd. Hij was afkomstig uit de arme Jodenbuurt van Amsterdam. Aangeraakt door de sociaaldemocratie, waar hij als onafhankelijke geest al snel weer van vervreemde, ontwikkelde hij zich door zelfstudie tot journalist.
Via Het Volk en twee bladen in Nederlands-Indië kwam hij in 1920 bij het Algemeen Handelsblad terecht. Hij was een pionier in het verslaan van de ontwikkelingen in de Sovjet-Unie en in Palestina. Zijn scherpe analyses van het opkomende nazisme geven een wrange dimensie aan zijn eigen lot.
In Buigen onder de storm beschrijft journalist Koert Broersma op basis van diepgaand onderzoek en gesprekken met tientallen getuigen het bijzondere leven van Philip Mechanicus. Deze uitgebreide en geheel herziene uitgave bevat, zoals hierboven al aangegeven, tal van nieuwe, recente onderzoeksresultaten en niet eerder gepubliceerde dagboeken brieffragmenten.

Tags // , , , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.