okt
05
2019

Phillip Cocu

Author // frits_tromp1
Posted in // JournalistFrits

Phillip Cocu is een voormalige voetballer. Hij is een van de voetballende helden uit mijn jeugd. Dat wil zeggen: voor zover ik mij met dit voetbalspelletje bezig hield.
Zijn achternaam werd tijdens het wereldkampioenschap voetbal in 1998 uitgesproken als Cocoe. In het Frans is een cocu een bedrogen echtgenoot. En daar kon je Philip niet van betichten.
Na zijn voetbalcarrière was hij eerst assistent-trainer. Onder Bert van Marwijk bij Oranje en onder Fred Rutten, Dick Advocaat en Ernest Faber bij PSV. Ondanks twee interim-klussen, besloot Cocu pas in 2014 voor het eerst als definitieve eindverantwoordelijke trainer te werken.
Vier succesvolle seizoenen in Eindhoven volgde een dramatische kwart seizoen bij het Turkse Fenerbahçe, met Erwin Koeman als assistent. Tegenwoordig is Cocu trainer van Derby County, op het tweede Engelse niveau. En daar heeft Philip een transformatie ondergaan.
Het is de baard.
En wat voor een baard. Geen hipster-baardje. Ook geen keurig bijgehouden baard. Maar een woeste baard.
Philip Cocu oogt nu als woeste piraat, die na jarenlange vaart weer terug op land komt. Zijn familie herkent hem niet meer. Ook zijn stem is anders, zijn accent is niet meer Brabants, maar een mengelmoes van verschillende voertalen.
De Baard.
Met grijze vlekken. Dat kan dus blijkbaar in de Football League Championship. Niemand besteed aandacht aan je – dus kun je je gedragen als je wilt.

Tags // , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.