mei
21
2020

Phishing

Author // frits_tromp1
Posted in // Modern Times

Een paar dagen geleden werd ik bijna slachtoffer van phishing. Dit is een manier waarop criminelen geld willen ontfutselen bij gewone burgers: stuur een mail, app of sms naar de ‘klant’, met een bijna gelijkend logo van een organisatie, en je troeft zo een paar honderd euro af bij een goedwillende burger.
In mijn geval gebeurde het een vrijdagavond. Ik zat verdiept in een boek, dus was geconcentreerd in een verhaal. Op dat moment kwam een sms binnen, van de overheid. Of ik dezelfde dag nog vijfhonderd euro kon overmaken naar de Belastingdienst. Want het tekstbericht meldde dat ik al een tijd niet had gereageerd op berichten van een achterstand.
In het sms-bericht zat ook een link naar een pagina, met daarop het blauwe logo van de Belastingdienst. Of althans, iets dat daarvoor moest doorgaan. Als je snel kijkt, lijkt het erop. En ik keek snel, want ik zat met mijn hoofd ergens anders.
Maar ik wantrouwde deze melding.
Want waarom stuurde de overheid een sms? Dat doet ‘Den Haag’ nooit, hooguit een sms ter aankondiging of herinnering van een officiële brief. Dus een smsje om even snel 500 euro over te maken, was al verdacht.
Ook de melding dat ik een achterstand had, waar ik al een paar keer op gewezen zou zijn, klopte niet. Mocht ik die achterstand al hebben, dan had ik de brieven en aanmaningen daarover wel moeten hebben gezien. En dat had ik niet.
De overheid is wat brieven betreft wel keurig: ze sturen brieven en dat doen ze op tijd.
Het logo was eveneens een bron van wantrouwen. Dat zag er weliswaar erg Belastingdienst-achtig uit, maar wás het niet. Al was het maar omdat de afbeelding wat onscherp was.
De laatste aanwijzing dat het om oplichterij ging, betrof de link naar de betalingspagina. Met een ‘-nl.com’ in de link, dat is niet per se een site van de overheid.
En dus besloot ik dit bericht te laten voor wat het was. De bandieten beloofden dat de deurwaarder voor mijn deur zouden staan, als ik niet vóór de volgende dag het geld had overgemaakt. Die deurwaarders heb ik niet gezien.
Zij houden zich waarschijnlijk bezig met écht belangrijke zaken.

Tags // , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.