aug
01
2016

Piet de Jong

Author // frits_tromp1
Posted in // Modern Times

Petrus Jozef Sietse ‘Piet’ de Jong is overleden en reeds begraven. De oud-premier is 101 jaar geworden. Hij maakte carrière in de marine, tot in 1959 KVP-leider Romme hem letterlijk van boord haalde om hem naar Den Haag te halen. Daar werd hij achtereenvolgens staatssecretaris en minister van Defensie en minister-president.

De Jong was er fel op tegen dat het CDA een gedoogakkoord sloot met de PVV. Het mocht niet baten, het CDA ging met VVD in zee met de PVV, maar dat kabinet klapte na twee jaar alsnog uiteen.

In 2011 verscheen van hem een vraaggesprek in het boek ‘De smaak van de macht’ van Annemarie (Cecilia) Gualthérie van Weezel, die de nog levende oud-premies tot dat moment interviewde. Een pittig interview: ondanks zijn hoge leeftijd, bleek De Jong goed bij de pinken.

Annemarie Gualthérie van Weezel, dochter politicus Hans Gualthérie van Weezel en haar grootvader was Jan Gualthérie van Weezel, verzetsman. En gehuwd met prins Carlos de Bourbon de Parme – met welk idee zou zij het nieuws van De Jongs overlijden hebben gehoord?

Piet de Jong. Krasse heer, een uitstekend kabinetsleider. De grondlegger van de wekelijkse persconferentie van de premier na de ministerraad, omdat hij tijdens het eten liever niet gestoord wilde worden door bellende journalisten.

Die De Jong.

Tags // , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.