dec
27
2017

Piet Paaltjens Recordings #2

Author // frits_tromp1
Posted in // JournalistFrits

Eind oktober werd in de bibliotheek van Schiedam de Piet Paaltjens Parade gehouden. Deze parade is ter ere van de 150e verjaardag van de dichtbundel ‘Snikken en Grimlachjes’ van Piet Paaltjens. Een dertiendaags festival én een cd, de Piet Paaltjens Recordings. De opnames vonden plaats in de voormalige Drukkerij en Boekhandel Roelants aan de Lange Haven in Schiedam. De huidige bewoners, Wouter en Corine Robers, hebben speciaal voor dit doel hun huis opengesteld.
Het resultaat zijn twaalf liedjes, opgenomen door even zoveel artiesten, variërend van Dave von Raven en Linde Schöne tot Freek de Jonge, Alex Roeka en Spinvis. Om maar eens wat te noemen. De cd is in een gelimiteerde opgave verschenen, laat de organisatie weten. Hoe gelimiteerd de oplage is, dat is niet bekend gemaakt. Het is in ieder geval niet zó gelimiteerd, dat de cd nog steeds verkrijgbaar is.
Piet Paaltjens was niet de naam, zoals die in het paspoort van de schrijver en dichter stond. Hij werd geboren in Leeuwarden, Valentijnsdag 1835, als François HaverSchmidt. Zijn vader was een apotheker-wijnhandelaar, zijn moeder kwam uit een domineesfamilie.
Die oorspronkelijke achternaam van Paaltjens wordt inderdaad met een hoofdletter S in het midden geschreven. Zoiets heet een camelcase, omdat de naam twee verhogingen heeft, zoals de rug van een kameel. De reden hiervoor is dat deze familienaam eigenlijk uit twee namen is gemaakt, de namen Haver en Schmidt. De overgrootvader van François, de opa van zijn vader dus, heette Haver. Zijn zoon, de opa van François, werd opgevoed door een oom die Schmidt als achternaam had – als dank voegde opa Haver de naam Schmidt achter zijn naam, waardoor ‘HaverSchmidt’ ontstond.
Paaltjens had een droevige geest. Zo droevig zelfs, dat het hem tot zelfmoord dreef. Als dominee van Schiedam, waar hij zich 19 januari 1894 ophing in zijn bedstede. Dat is waarom het juist in deze Zuid-Hollandse stad gebeurt, zo’n festival ter ere van de dominee. In Leeuwarden moeten we het doen met een borstbeeld bij de Vrouwenpoortsbrug. Bij dit borstbeeld ligt ook een gedicht van Paaltjens:

XCVI
Als ik een bidder zie loopen,
Dan slaat mij ‘t hart zoo blij.
Dan denk ik, hoe hij ook weldra
Uit bidden zal gaan voor mij.

Ik draai deze laatste week van 2017 de Recordings nog maar. Passend bij deze laatste dagen van dit jaar.

Tags // , , , , , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.