dec
21
2019

Podcast kerkasiel Rottevalle

Author // frits_tromp1
Posted in // Ds. van Zanten

Drie journalisten van Omrop Fryslân, het Friesch Dagblad en de Leeuwarder Courant hebben de afgelopen maanden gewerkt aan het grootste Friese podcastproject tot nu toe.
De vijfdelige luisterdocumentaire Duizend dagen gaat over de opvang van een Syrisch-Orthodox gezin in de doopsgezinde kerk van Rottevalle. De schuilperiode, tussen april 1992 en oktober 1994, was het langste kerkasiel ooit in Nederland.
Karen Bies (Omrop Fryslân), Diane Romashuk (Friesch Dagblad) en Wieberen Elverdink (Leeuwarder Courant) sloegen de handen ineen binnen het project Finster op Fryslân. Dit project, betaald door de provincie, is bedoeld om de Friese media in onderlinge samenwerking nieuwe vormen van vooral online journalistiek te laten verkennen.
Finster op Fryslân heeft een link met Culturele Hoofdstad en het was de bedoeling om ‘iepen mienskip’ als thema te nemen, vertelt Bies. Maar concreter was de opdracht voor het drietal niet. Elverdink: “Wy waarden einliks by elkoar yn in hok set: betink mar wat.”
Juist in die periode, begin dit jaar, was een kerkasiel in Den Haag in het nieuws. In een commentaar in de Leeuwarder Courant haalde Saskia van Westhreenen de gebeurtenissen in Rottevalle aan. Geen van de drie samenwerkende journalisten kende dit verhaal, maar direct gingen ze in de archieven op zoek. Al snel bleek: dit was het onderwerp voor een grote podcast.

Podcast: een online radiouitzending
Een podcast, voor wie het niet weet, is trouwens bijna hetzelfde als een radiouitzending. Het grote verschil is dat een podcast niet op de radio uitgezonden wordt, maar te downloaden is. Iedereen kan er op een zelfgekozen moment voor gaan zitten. Of dat nu letterlijk is, met de voeten omhoog op de bank of achter het stuur van een vrachtwagen, of figuurlijk, bijvoorbeeld tijdens het hardlopen.
Het fenomeen podcast is aan een opmars bezig, zeggen de drie makers en technicus Linze Valk. Steeds meer mensen kiezen ervoor om langere verhalen te beluisteren. Uit interesse, omdat een onderwerp aanspreekt, maar ook omdat het een vorm van ontspannen is. Vooral reizigers zijn een doelgroep die graag met de oortelefoontjes in naar diepergaande verhalen luistert.
De serie over het kerkasiel in Rottevalle kan zich meten met hoogwaardige landelijke producties, zegt Valk. Het verhaal wordt niet ineens prijsgegeven, maar langzaam opgebouwd, met cliffhangers aan het einde van elke episode. Aan het woord komen de vrijwilligers uit Rottevalle, een zoon van de Syrisch-Orthodoxe familie en ook oud-staatssecretaris Aad Kosto. Hoe kijken zij er 25 jaar later op terug?

Knikkeren voor knikkergeluiden
Waar andere podcasts vaak helemaal gevuld worden met sprekers, zitten er nu allemaal lagen geluid in, zoals bij volwaardige radioreportages. Zo is te horen hoe de verslaggevers ergens arriveren en is er passende muziek in gemonteerd. Elverdink ging zelfs knikkeren met zijn kinderen om knikkergeluiden te kunnen opnemen. In totaal was er 25 uur aan materiaal.
Voor dagbladjournalisten Romashuk en Elverdink waren al deze lagen flink wennen. Romashuk: “Er was zoveel meer waar je om moest denken. Maar het was superleuk.”
In plaats van met een notitieblok werkten ze ineens met heuse draaiboeken per aflevering. Voor Bies en Valk was dat niet ongewoon, maar dat er zeven dagen besteed konden worden aan de montage was wel bijzonder, zegt Valk. Het was dan ook de bedoeling om iets te maken dat de luisteraar tot aan het einde geboeid houdt, zegt Elverdink.
De eerste aflevering komt op 24 december online, waarna elke dag een volgend deel van ongeveer een half uur verschijnt. De podcast is te downloaden via Spotify, iTunes en Google en te beluisteren op de sites van de deelnemende Friese media.

Bron: Leeuwarder Courant

Tags // , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.