sep
11
2019

Postulant

Author // frits_tromp1
Posted in // Ds. van Zanten

Ik was in Drachten voor een afspraak. Het dorp is een goede locatie om met mensen af te spreken, want het is zeker met de auto goed te bereizen.
Onderweg kwam ik langs de Postulant, een café. De postulant. Wikipedia schrijft: Een postulant is iemand die streeft naar het religieuze leven maar nog niet tot een bepaalde kloosterorde is toegelaten.
Een goede reden om de Regel van Benedictus tevoorschijn te halen. De kloostervader noteert: “Iemand die zich nieuw aanmeldt voor de monastieke levenswijze wordt niet zomaar binnengelaten. Maar zoals de Apostel zegt: Onderzoek de geesten, om te zien of ze wel van God komen. Als de nieuwkomer aan de poort blijft kloppen en vier of vijf dagen lang alle tegenwerking en bezwaren tegen zijn toelating geduldig blijkt te verdragen en toch volhardt in zijn verzoek, dan geeft men hem toestemming om binnen te komen. Een paar dagen verblijft hij dan in de ruimte van de gasten.”
Dat is de periode van de postulant, waarna deze fase overgaat in dat van novice, iemand die de proeftijd van het noviciaat doormaakt. Het doel is uiteindelijk om definitief in het klooster te treden.
Maar dat idee had ik niet bij het Drachtster café, het toetreden tot een kloosterorde.

Dit blog verscheen ook op Kloosterleven.

Tags // , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.