okt
10
2016

Postzegels

Author // frits_tromp1
Posted in // Modern Times

Wie een brief of ansichtkaart wil versturen, moet hiervoor méér gaan betalen. Vanaf volgend jaar kosten de postzegels 78 cent. Dat is 5 cent meer dan nu. Reden voor de prijsstijging is dat steeds minder brieven gestuurd worden, waardoor Post NL relatief steeds duurder uit is: het bedrijf moet namelijk nog steeds bezorgrondes maken.
Ik ben geen econoom, maar wat ik me nog herinner van de lessen Economie op school, gaat in tegen dit verhaal. Als je wilt dat er meer gebruik wordt gemaakt van een product, stel je de prijs bij naar beneden. En als je wilt dat het product juist mínder wordt gebruikt of verbruikt, gaat de prijs stijgen.
Als we willen dat er meer wordt verstuurd via het voormalige nutsbedrijf, moet de prijs naar beneden. Zo maak je het aantrekkelijker om gebruik te maken van deze dienstverlening.
Ik vind het jammer dat Post NL de postzegels duurder maakt. Niet dat ik een fervent postzegelverzamelaar ben. In mijn jeugd heb ik een blauwe maandag wel deze hobby gehad. Maar ik ging lang niet zo ver als mijn vader en mijn broers in deze verzamelhobby. Ik verzamel andere dingen. Verhalen, in boeken of op geluidsdragers.
Maar de reden dat ik de zegelverhoging jammer vind, is omdat ik daardoor ook minder wordt gestimuleerd om zelf iets te versturen. Immers, er is niets leukers dan het versturen en ontvangen van een kaartje of een brief. Een fysiek aandenken, dat is veel fijner dan dezelfde boodschap via mail of WhatsApp ontvangen.
Begrijp me niet verkeerd, de sociale media hebben onze onderlinge communicatie verbeterd. Althans, de mogelijkheden daarvoor. Inhoudelijk is het contact niet per sé verbeterd. Maar desalniettemin, wie een kaartje krijgt of een brief ontvangt, wordt daar blijder van.
Probeer maar eens.

Tags // , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.