okt
06
2019

Priesters

Author // frits_tromp1
Posted in // Ds. van Zanten

In het Vaticaan is een drie weken durende bisschoppen-synode begonnen. Onder leiding van paus Franciscus praten de geestelijken onder meer over het Amazonegebied. Maar ook over het priesterschap, waar nu het verplichte celibaat voor geldt. Door het gebrek aan roepingen zijn er veel te weinig priesters in het immens uitgestrekte Amazonegebied.
De bisschoppen gaan nu praten over de mogelijkheid om oudere, keurig getrouwde katholieke mannen uit de lokale gemeenschappen tot priester te wijden. Dat zou de deur naar het gehuwd priesterschap op een kier zetten.
Het celibaat is iets wat onder een vergrootglas ligt. Het zou een belangrijke rol spelen in het kindermisbruik binnen de kerk. Want als je niet thuis aan je behoeften kunt voldoen, dan grijp je naar onschuldig publiek. Dat kan, maar die relatie wil ik bij deze niet bewezen willen achten.
Het celibaat. Dat geeft de priester alle ruimte om zich volledig op God te richten. Geen wonder dat Rien van den Berg, broeder Catharinus, in een essay onlangs daar mooie uitspraken over heeft gedaan.
Mochten de bisschoppen de deur op een kier zetten voor getrouwde priesters, is dat niet iets wat het fundament van de kerk aantast. Dus is het het overwegen waard.

Tags // , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.