jun
22
2022

Prometheus

Author // frits_tromp1
Posted in // JournalistFrits

Connie Palmen blijft haar uitgeverij Prometheus trouw. Na alle beschuldigingen rondom Prometheus-oprichter Mai Spijkers en een “heersende angstcultuur”, liet de schrijfster weten dat zij niet vertrekt. Palmen zit al twee decennia bij Prometheus.
Het is een goed moment om weer in mijn boekenkast te kijken. Wat heb ik van Aldegonda Petronella Huberta Maria (Connie) Palmen in de kast staan? De Vriendschap, in de uitgave van de AKO Literatuurprijs, dat zij in 1995 won. Haar boek I.M., dat over haar relatie met Ischa Meijer gaat, heb ik drie versies in de kast staan. Een eerste druk met stoffen rug, een latere druk met harde kaft en een latere druk in paperback.
Ook De erfenis staat tussen mijn bescheiden Palmen-rijtje. Deze novelle verscheen in 1999 als het Boekenweekgeschenk van dat jaar.
In 2011 verscheen opnieuw een in memoriam van Palmen, dit keer over haar echtgenoot Hans (HAFMO) van Mierlo. Dat dagboek kreeg de titel Logboek van een onbarmhartig jaar mee.
Prometheus is overigens een  figuur uit de Griekse mythologie. Deze god zou de beschermer of zelfs de schepper zijn van de mens. Zijn naam zou ‘tevoren wetend’ of ‘vooruitziend’ betekenen, in tegenstelling tot zijn broer Epimetheus (‘hij die achterafdenkt’). Waarvan akte.

Tags // , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.