sep
25
2019

Prullenbak

Author // frits_tromp1
Posted in // Ds. van Zanten

Tijdens een wandeling rond de Grote of Jacobijnerkerk in Leeuwarden, stuitte ik op een prullenbak naast de kerk. Iemand had daar twee teksten op geschreven. Bovenaan stond met witte verf 6: 22 te lezen. Het kan een rekensommetje zijn, maar misschien ook een verwijzing naar een Bijbeltekst. Die laatste optie lijkt me niet zo’n vreemde keuze, want met een zwarte verf stond te lezen: gen 1: 29.
Tijd om de Bijbel zelf maar te laten spreken. In Genesis 1 vers 29 staat: “Ook zei God: ‘Hierbij geef ik jullie alle zaaddragende planten en alle vruchtbomen op de aarde; dat zal jullie voedsel zijn.'”
Als je er van uitgaat dat die 6: 22 geen rekensom is (de uitkomst is 0,27272727), maar een verwijzing naar Genesis 6 vers 22, komt het genereuze aanbod van God in een ander daglicht te staan. In Genesis 6 vallen we midden in het verhaal van de zondvloed. De chroniqueur noteert in het betreffende vers: ‘Alles wat op het land leefde en ademde vond de dood.”
Met een paar streken op een prullenbak heeft iemand of twee iemanden het scheppingsverhaal verbonden met de totale vernietiging van diezelfde creatie.
Tussen deze prullenbak en de Jacobijnerkerk ligt een poëziesteen, onderdeel van de poëzieroute dat ter afscheid van burgemeester John te Loo aan de stad is gegeven. Het is een gedicht van Michaël Zeeman en heet Misericordia, het Latijnse woord voor medelijden.
Dat geeft dan weer een geheel andere blik op de zaak.

Tags // , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.