okt
16
2016

Psalm 139

Author // frits_tromp1
Posted in // Modern Times

Wat preek je tijdens een doopdienst? De dominee van dienst had psalm 139 uitgekozen als onderwerp van behandeling. Een psalm die ik gelijk associeer met twee andere bewerkingen dan de vertaling die in de reguliere Bijbelvertalingen staat. Maar daar kwam de dominee niet mee. Dat geeft ook niet. Iedereen heeft zo zijn eigen kaders waaruit hij denkt, nietwaar?
Oom Huub Oosterhuis vertaalde alle 150 psalmen, en zette dus ook psalm 139 opnieuw over in het Nederlands. Muzikant Stijn van der Loo zette het op melodie, Trijntje vertolkte het lied onder meer bij Pauw & Witteman. Deze live-uitvoering hoorde ik voor het eerst een jaar of vier, vijf geleden voorafgaand aan een bestuursvergadering van TijdVoorActie.
De toenmalige voorzitter liet het lied horen, geen idee verder over de achtergrond hiervan. “Het lijkt wel haast een gebed,” zei hij in alle onschuld. ‘Ken je mij’ is dan ook een gebed, want het is immers een psalm waarin koning David, de dichter, zich richt tot God.
De andere associatie met deze psalm is het lied Every Grain Of Sand van Bob Dylan. Ook voor deze song heeft de bard uit Minnesota de Nobelprijs voor de Literatuur gekregen. Ernst Jansz vertaalde dit lied naar Elke Korrel Zand; in zijn verantwoording over de vertaling schrijft Jansz:
“Het [nummer] werd op de begrafenis van Johnny Cash, in 2003, gezongen door Emmylou Harris en Sheryl Crow. Volgens Wikipedia vergelijken sommigen het lied met regels uit William Blake’s Auguries of Innocence:

To see a world in a grain of sand
And a heaven in a wild flower
Hold infinity in the palm of your hand
And eternity in an hour.

Het is natuurlijk mogelijk, maar ik betwijfel of Dylan zich door die regels heeft laten inspireren. Eerder lijkt het beeld mij uit de Bijbel te komen, Psalm 139: 17-18:

Hoe rijk zijn uw gedachten, God
hoe eindeloos in aantal,
ontelbaar veel, meer dan er zandkorrels zijn.
Ontwaak ik, dan nog ben ik bij u.

Dylan was in die tijd natuurlijk helemaal in het geloof, zoals je weet. Volgens sommigen is dit lied Dylan’s belangrijkste werk. Het hoeft geen betoog dat het gelovigen zijn die die mening zijn toegedaan.”
Psalm 139 is me veel waard.

Tags // , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.