dec
30
2016

Pulitzer en Nobel

Author // frits_tromp1
Posted in // JournalistFrits

Dit jaar kreeg Bob Dylan de Nobelprijs voor de Literatuur toegekend. Het is de hoogste onderscheiding die een schrijver of dichter kan krijgen. Het is niet de eerste grote prijs die aan Dylan wordt toegedicht. In 2008 al werd hem de Pulitzer Prize toebedeeld, toen in de categorie Special Citations and Awards, een onregelmatig uit te reiken erkenning.
In dat jaar studeerde ik Journalistiek en volgde ik mijn afstudeerrichting Tijdschriften. In dat kader maakten we als studenten zelf een handvol tijdschriften, om te proeven aan het “echte vak”. Voor één van de zelfgemaakte periodiek, schreef ik onderstaande tekst, onder de titel ‘Pulitzer Prize is niet Nobel’.
The Washington Post kreeg er dit jaar zes van, en Bob Dylan is de eerste rockartiest die dit in de wacht heeft gesleept: de Pulitzer Prize. Wat is dit voor prijs?
De prijs is een Amerikaanse waardering op het gebied van nieuws, kunst en letteren. De term ‘Prijs’ is misleidend; sinds 2004 omvat de Pulitzer Prijs 21 categorieën. De naam van de prijzen is afkomstig van de journalist Joseph Pulitzer. De van origine Hongaar stelde in 1904 de prijzen in, nadat hij al zijn best had gedaan voor een heuse School of Journalism.
De geestelijk vader van de prijzen deelde indertijd 13 prijzen uit. Een even aantal jaren later, in 1917, werd het aantal prijzen uitgebreid naar de 21. “De Pulitzer is de meest toonaangevende prijs,” zegt Dolf Rogmans, hoofdredacteur van VillaMedia, van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ). “Als je die prijs wint, ben je binnen.”
Toch wil Rogmans niet de vergelijking maken met de Nobelprijs. “Nee, deze prijzen zijn niet met elkaar te vergelijken. Bij de Nobelprijs is de wereld het decor, bij de Pulitzer is het alleen Amerika. Dat is al een verschil. Dus nee, ik wil het niet met elkaar vergelijken.”
De nominatie is een overwogen proces. De voorbereidingen beginnen een jaar van tevoren. 102 onderscheiden beoordelaars en kenners bekijken de 2400 inzenders. Hieruit maken zij een top-drie voor elke discipline. Uit deze top-drie kiezen vervolgens de twintig jury’s, van de School of Journalism, een winnaar.
De prijs bestaat uit een certificaat en tienduizend Amerikaanse dollars. De prijs voor de public service bestaat uit een gouden medaille. Naast de public service wordt de Pulitzer ook toegekend aan onder andere een lokaal, nationaal en internationaal artikel, fotografie, poëzie, biografie, fictie, en een special citation. Hoe gewild de Pulitzer Prize is, kan Rogmans niet zeggen. “Deze prijs is eervol. Nogmaals, je bent binnen als je deze prijs ontvangt.”
Een vergelijkbare prijs in Nederland is er niet. Wel worden er prijzen aan journalisten uitgereikt. Sinds 2007 wordt in Nederland de Tegel uitgereikt. Deze jaarprijs is in plaats van de Prijs voor de Dagbladjournalistiek en de Gouden Pen/Tape. De Tegel wordt uitgereikt aan de journalist, die geheimen openbaart maakt, de eigenlijke en onderbelichte taak.

Kaders
Disciplines
In 1904 bestond de Pulitzer Prize uit 13 disciplines. Er waren vier beeldjes te verkrijgen in de journalistiek, vier in de drama en vier reisbeurzen. De dertiende prijs was voor het onderwijs. De disciplines van muziek, poëzie en fotografie worden sinds 1917 meegeteld. Hiermee komt de prijzenteller op 21 te staan.

Joseph Pulitzer
Pulitzer is geboren in Hongarije, als zoon van Hongaars-Joodse vader en een katholieke moeder. Joseph vertrok in 1864 naar de VS, om daar als soldaat te dienen in de Burgeroorlog. Daarna werd hij journalist bij de St. Louis Post-Dispatch (het dagblad van St. Louis).

School of Journalism
De Pulitzer Prize wordt uitgereikt door de School of Journalism. Deze opleiding is onderdeel van de Columbia Universiteit in New York. Niet geheel toevallig is dit de school waar Pulitzer voor heeft gepleit.

2008oppeldylan

Tags // , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.