mei
22
2018

Punishment shooting

Author // frits_tromp1
Posted in // Modern Times

Een erfenis uit het Noord-Ierse conflict is de zogenaamde punishment shooting: zo’n twee keer per week wordt iemand afgetuigd of door zijn ellebogen, polsen, knieĆ«n, enkels of alle acht lichaamsdelen geschoten.
Noord-Ierland. Het gewapende conflict loopt langs de breuklijnen tussen de protestanten en de katholieken. Die strijd gaat terug op ‘onze’ stadhouder Willem III van Oranje. Hij was stadhouder aan het einde van de zeventiende eeuw, wat hij combineerde als vorst van Engeland en Ierland.
De muur die de beide religieuze bevolkingsgroepen uit elkaar hield, is inmiddels omgevallen. Geen IJzeren Gordijn dus meer op het Ierse grondgebied. Maar die strijd houdt niet zomaar op, ondanks alle afspraken. Onderhuids blijft zoiets nog lang broeien.
Denk niet dat dit alleen het Verenigd Koninkrijk gebeurt. Alsof wij het de Duitsers inmiddels hebben vergeven dat zij onze fietsen in de oorlog hebben geconfisqueerd.
Op z’n minst een generatie duurt het om ruzies tussen volken en bevolkingsgroepen te helen. Ik denk dat de katholieke en protestantse christenen in Noord-Ierland bidden om vrede. Ik hoop dat dit oecumenische gebed de christenen ook aanzet aanzet om te werken aan wat ze bidden.
En dan niet om elkaar te kleineren, maar samen op te trekken. Als lichaam van Christus op aarde.

Tags // , , , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.