mei
31
2015

RAMSES

Author // frits_tromp1
Posted in // Modern Times

Ik ben geen kenner van films, televisie en tv-series. Dat gezegd hebbende kocht ik een aantal maanden geleden de televisie-serie RAMSES, gemaakt door de gecombineerde omroep AVROTROS. Natuurlijk kende ik wel wat van Ramses Shaffy (‘Zing, vecht, huil, bid, lach, werk en bewonder’, ‘Laat me’, ‘Het is zo stil in Amsterdam’), maar verder wist ik weinig van de man.
De vierdelige televisie-serie RAMSES is geen biografie, meer een gedramatiseerde schets over Shaffy’s leven. In grofweg vijftien jaar wordt zijn leven verteld; elke aflevering is een belangrijk jaartal: 1959, 1964, 1971 en 1974. Wat je te zien krijgt, is het verhaal van een man die op zoek is naar erkenning.
Resultaat? Natuurlijk veel muziek. Maar ook vrouwen én mannen. Drank. Drugs. Deurwaarders. Comebacks. En de onvermijdelijke Korsakov. Deze ziekte, waarbij de hersenen worden aangetast door overmatig drankgebruik, komt in de serie al naar voren en wordt ook geconstateerd, terwijl het in werkelijkheid pas later aan het licht zal komen.
Dat schaar ik gemakshalve maar onder de creatieve vrijheid van de serie-makers. Het heeft mij niet gestoord, daarvoor ben ik te weinig thuis in Shaffy’s leven. Een leuke en goede kennismaken met de persoon Ramses Shaffy is de serie wel. Waarvoor dank.

Tags // , , , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.