feb
20
2014

Ramsj: Govert Schilling – Gratis maar niet goedkoop

Author // frits_tromp1
Posted in // JournalistFrits

Dagblad De Pers was tussen 2007 en 2012 een gratis krant, die zich onderscheidde van Metro en Spits door kwaliteitsjournalistiek. Een idealistisch beeld van initiatiefnemer en uitgever Cornelis van den Berg. Een geduchte concurrent was de krant wel voor de twee ‘ANP-krantjes’, maar haalbaar was De Pers helaas niet.
Over de totstandkoming van deze gratis ochtendkrant schreef planeetkenner Govert Schilling in 2010 het boek ‘Gratis maar niet goedkoop’. De titel is een verwijzing naar de ondertitel van de krant. Een makkelijk leesbaar boek, overigens. In heldere taal legt Schilling uit hoe het enthousiasme van Van den Berg bijvoorbeeld miljardair Marcel Boekhoorn over de streep haalde om in dit onzekere avontuur te stappen.
Hoe jonge journalisten in spé zonder begeleiding het vak moesten leren. Dat adverteerders De Pers niet zagen zitten. En hoe onderling het wantrouwen groeide richting de hoofdredactie.
Leuk is het in cursief geschreven ‘gedachte-experiment’, waarbij Schilling de gedachten van de betreffende persoon “weergeeft”.
Het boek is vooral een reconstructie van de totstandkoming van De Pers. Een observerend verhaal. Er wordt niet met de vinger gewezen wie verantwoordelijk is voor de slechte verhoudingen op de redactie of het immer uitgeven van geld dat er niet is.
Er wordt niet uitgelegd waarom adverteerders niets zagen in De Pers. Dat is jammer, want een nieuw concept voor een gratis kwaliteitskrant moet zichzelf dus uitvinden – los van ‘Gratis maar niet goedkoop’. En wat was precies de rol van Schilling zelf in de rollercoaster van de redactie?
Inmiddels is het boekje van Schilling ingehaald door de werkelijkheid. Dagblad De Pers is definitief verdwenen. De Pers is historie, wel een mooie historie.
Heeft deze krant dan niets opgeleverd? In ieder geval is een aantal redacteuren doorgebroken mede dankzij de gratis ochtendkrant. Denk bijvoorbeeld aan Myrthe Hilkens – het goedgebekte lekkerding van de journalistiek én de PvdA – en Kustaw Bessems. Of columnist Peter Middendorp. Oorlogsverslaggever Arnold Karskens. En alleskunner Nico Dijkshoorn.
‘Gratis maar niet goedkoop’. De Pers is onbetaalbaar gebleken.

N.a.v.: Govert Schilling – Gratis maar niet goedkoop. De kostbare wording van Dagblad De Pers, Uitgeverij Athanaeum Amsterdam, 211 bladzijden, eerste druk 2010

Tags // , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.