Rapenburgsestraat
In Lichtenvoorde ligt de Rapenburgsestraat. Op zich is zoiets niet opmerkelijk. In ons land, waarin elke straat, laan, pad en steeg een naam heeft gekregen, is dat in Lichtenvoorde natuurlijk niet toch. Desalniettemin werd ik getriggerd door deze straatnaam. Want in Nederland is nóg een straat die zo heet, en waar de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog op de vierkante meter wordt samengebald.
Ook in Amsterdam is de Rapenburgsestraat te vinden. Guus Luijters heeft over deze straat het indrukwekkende gedicht Sterrenlied geschreven. Sterrenlied verscheen in 2011, ter voorbereiding op het immense werk In Memoriam. Dit laatste boek, ook van Luijters, telt de namen van bijna 18.000 kinderen die tijdens de Tweede Wereldoorlog vanuit Nederland werden gedeporteerd: 102 transporten met Joodse, Sinti en Roma kinderen. De lijsten zijn aangevuld met foto’s en verhalen over de transporten.
Eén van de gedeporteerde kinderen (allen niet ouder dan 16 jaar) was Sientje Abram. Zij woonde in de Amsterdamse Rapenburgsestraat. Geboortedatum 23 februari 1931, Amsterdam. Vermoord 10 september 1942, Auschwitz. In Sterrenlied probeert Luijters dit meisje een gezicht te geven, figuurlijk. Het epische gedicht sluit af met het opnoemen van alle kinderen, die in de Rapenburgsestraat hebben gewoond, maar die door de nazi’s zijn vermoord.
Wat zegt u? Een opmerkelijke associatie? Dat zou zomaar kunnen. Maar wat wil je met een voorkeur voor boeken over de Tweede Wereldoorlog.
Tags // Amsterdam, Auschwitz, concentratiekamp Auschwitz, Guus Luijters, Guus Luijters - In Memoriam, Guus Luijters - Sterrenlied, Lichtenvoorde, Rapenbugsestraat, Rapenburgsestraat Amsterdam, Rapenburgsestraat Lichtenvoorde, Sientje Abram
Trackback from your site.