nov
22
2017

Ratko Mladic

Author // frits_tromp1
Posted in // Ds. van Zanten

De Bosnisch-Service oud-legerleider Ratko Mladic is door het Joegoslaviëtribunaal veroordeeld tot levenslang. De man door het tribunaal in Den Haag schuldig bevonden aan genocide en misdaden tegen de menselijkheid.
Volgens de rechters droeg Mladic tussen mei 1992 tot eind 1995 in belangrijke mate bij aan het verwijderen van moslims en Kroaten uit Bosnië. Hij wist van deportaties, moorden en de vervolging van beide bevolkingsgroepen. Zo had hij de bedoeling om de inwoners van de moslimenclave Srebrenica te vernietigen.
Ook gaf hij persoonlijk het bevel om Sarajevo tijdens het beleg onder vuur te nemen. Hij wilde daarmee de burgerbevolking terroriseren, zei tribunaalvoorzitter Alphons Orie.
De val van de Bosnische enclave Srebrenica is een open zenuw in de moderne Nederlandse geschiedenis. Het tweede kabinet van Wim Kok struikelde over een rapport van het NIOD over deze genocide. De Nederlandse blauwhelmen hadden onder VN-vlag de verantwoordelijkheid om de moslims te beschermen. Van die bescherming is weinig terecht gekomen.
Nieuwssite Nu.nl heeft een uitstekend artikel gepubliceerd over Mladic en zijn rol in de Joegoslavië-oorlog. Wat kunnen we hier verder over zeggen? Er is in ieder geval recht gesproken in deze ingewikkelde en complexe zaak. Misschien is dat nu wel voldoende.

Tags // , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.