feb
27
2016

Reformatiebijbel

Author // frits_tromp1
Posted in // Ds. van Zanten, JournalistFrits

Volgend jaar is het Refo500, een religieus jaar dat geheel in het teken staat van het begin van de Reformatie. In 1517 sloeg de Duitse kerkhervormer Maarten Luther zijn bekende 95 stellingen aan de deur van de slotkapel in Wittenberg. Ter voorbereiding op dit herdenkingsjaar, verscheen afgelopen week de Reformatiebijbel bij uitgeverij Jongbloed.
Leidend in deze Bijbeluitgave is de tekst van de Herziene Statenvertaling (HSV) uit 2010. Maar hoofdredacteur van dienst voor deze uitgave, professor W.H.Th. Moehn, is de Reformatiebijbel een editie met een ‘plusje’: “De lezer wordt namelijk geïnformeerd over de geschiedenis van de Bijbel in de Nederlandse taal en over de betekenis van de Bijbel voor de reformatie.”
Dat plusje wordt op verschillende manieren fraai vormgegeven. Zo wordt de Bijbeltekst op twintig plaatsen onderbroken door verhalen, op glanzend papier, over de geschiedenis van Bijbelvertalingen – onder meer de Delftse Bijbel en de Statenvertaling komen aan bod. Maar ook zijn bijdragen over thema’s als Sola Scriptura en Beeldverbod en Bijbelillustratie.
Verder kent de Reformatiebijbel fragmenten en commentaren op verschillende Bijbelboeken. Het gaat om commentaren van bekende reformatoren als Calvijn, Luther en Martin Bucer, maar ook minder bekenden als Rudolf Gwalther. De opvolger van de Zürichse dominee Heinrich Bullinger schreef een omvangrijk maar onbekend werk over Handelingen.
Voor wie verder wil lezen over de achtergronden bij de Reformatiebijbel, kan de bijbehorende website raadplegen. Hier is onder meer grotere artikelen te lezen, ter aanvulling op wat in de Reformatiebijbel is gepubliceerd.
Deze Bijbeluitgave is een mooie uitgave voor wie geïnteresseerd is in Bijbel en Reformatie!

N.a.v.: Reformatiebijbel, onder redactie van prof. W.H.Th. Moehn, uitgeverij Jongbloed Heerenveen, 2016

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.