Reggae
Reggae is toegevoegd aan de Unesco-lijst voor immaterieel werelderfgoed. Volgens de VN-organisatie gaf reggaemuziek ooit een stem aan de onderkant van de maatschappij, “maar nu wordt het gespeeld en geliefd door velen in de samenleving, ongeacht gender, etniciteit of religie”.
In Nederland is deze muziekstroming vooral bekend via Doe Maar, de bekendste en meest succesvolle nederpopband uit de geschiedenis. De mannen hebben maandagavond hun meest recente tournee afgerond: drie avonden in Carré vormden de afsluiting van hun ER VERANDERT NIX-CLUBTOUR, om hun veertigjarig bestaan te vieren.
Ook Bob Dylan waagde zich eenmaal aan de muziek van zijn naamgenoot Bob Marley. Voor zijn eerste gospel-plaat Slow Train Coming nam Dylan het liedje Man gave names to all the animals op. Jim Arnosky maakte hier in 2010 een prentenboek van.
Bob Dylan heeft wel meer met Marley. De link tussen de twee mannen is de Ierse zangeres Sinead O’Connor. De kortgeschoren Ierse zangeres zou I Believe In You komen zingen, een gospel van de hand van Dylan. Maar Sister Sinead kwam niet aan zingen toe, ondanks het inzetten van de begeleidingsband – het publiek jouwde haar uit. Niet lang daarvoor had zij, verkleed als de Paus, de misstanden in de kerk willen aankaarten. Deze actie werd door de Dylan-fans blijkbaar niet geaccepteerd. Sinead O’Connor was haar tijd ver vooruit, zeggen we met de kennis van nu. De zangeres reageerde op het publiek door het nummer War van Marley te declameren, wat zij dus ook bij Saturday Night Live heeft gedaan.
Vanavond maar iets van Doe Maar draaien, denk ik.
Tags // 2010, Bob Dylan - Man Gave Names To All The Animals, Bob Marley, Bob Marley - War, Carré, Doe Maar, Er verandert NIX, ER VERANDERT NIX-CLUBTOUR, Jim Arnosky, Man Gave Names To All The Animals, Man Gave Names To All The Animals (tekeningen Jim Arnosky, reggae, Sinead o'Connor, UNESCO, Unesco-lijst, Unesco-lijst voor immaterieel werelderfgoed, voor immaterieel werelderfgoed, War
Trackback from your site.