sep
12
2016

Reizen zonder John of Geert

Author // frits_tromp1
Posted in // Modern Times

Greta Friedman is op 92-jarige leeftijd overleden. Het zou een berichtje in de zij-kolommen van een Amerikaanse krant kunnen blijven – een anonieme vrouw, wiens familie haar sterven niet ongenoemd wil laten. Noem de naam en de desbetreffende persoon leeft, nietwaar? Maar deze vrouw is bekender dan een AA’er, een anonieme Amerikaanse. Want deze Greta Friedman is de vrouw op een wereldberoemde foto van Times Square in New York.
Op de foto is te zien hoe een matroos een verpleegster kust. Net daarvoor was bekend geworden dat Japan zich overgaf. De joodse fotograaf Alfred Eisenstaedt zag een matroos in uniform die willekeurig vrouwen zoende. De foto, met de titel V-J Day in Times Square, verscheen de week daarop in het tijdschrift Life.
Verschillende mannen en vrouwen claimden dat ze op de iconische foto stonden. Er werden zelfs boeken en rechtszaken aan de kwestie gewijd. Vaststaat dat er op die bewuste dag veel gedronken en gekust werd op Times Square. Onderzoek, onder meer naar de littekens en tatoeages van de matroos, leidde tot de conclusie dat Friedman en George Mendonsa zeer waarschijnlijk de gefotografeerden zijn.
Waarvan akte.
Het weekend dat het nieuws van Friedman’s overlijden bekend werd gemaakt door haar zoon, kwam ik in het bezit van het boek ‘Reizen zonder John. Op zoek naar Amerika’ van schrijver Geert Mak. De schrijver, in feite een amateur-historicus (in die zin, dat Mak nooit Geschiedenis heeft gestudeerd), opent dit boek met een passage over deze wereldberoemde en bevrijdende kus. Mak: “Niemand kon vertellen wanneer het grote feesten precies was losgebarsten. Er waren mensen die beweerden dat het al direct na de oorlog begon, onmiddellijk na VJ-Day op 14 augustus 1945, toen iedereen danste op straat en een gevluchte Duitse jood, Alfred Eisenstaedt van Life, op Times Square de plaat van zijn leven schoot: een matroos die, uitzinnig van vreugde, een kus drukt op de lippen van een verpleegster.”
Waarvan akte.
Hetzelfde weekend kwam ik in het bezit van de zogenoemde cassette ‘Americana’ van wijlen Joost Zwagerman. Deze boek-dubbelaar is het magnum opus van Joost Zwagerman, voor zover het om zijn non-fictie gaat. In het boek worden alle stukken verzameld die de Alkmaarse schrijver in de loop der jaren heeft geschreven over de Amerikaanse cultuur: film, popmuziek, fotografie, literatuur, architectuur. Daarmee is ‘Americana’ niet alleen een totaaloverzicht van het schrijverschap van Zwagerman, een soort autobiografie in essayvorm, maar ook van de Amerikaanse samenleving in de afgelopen decennia.
Tijd dus om te gaan zwerven door de Verenigde Staten van Amerika. Of om de Australiër Nick Cave te citeren: When I get home, I’m gonna call my mother / When I get home, I’m gonna cook her some dinner / When I get home, I’m gonna invite my brothers / But right now, right right now, right now I’m a-roaming.
Eerst maar zwerven. En daarna zien we wel weer verder.

Tags // , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.