feb
06
2018

Religieus wezen

Author // frits_tromp1
Posted in // Ds. van Zanten

Afgelopen week las ik Aan een onbekende God van John Steinbeck. Een verhaal over vier Amerikaanse broers, die verhuizen om in Californië een nieuw leven op te bouwen. Het verhaal concentreert zich op broer Joseph Wayne. Het stuk land dat hij als eerste opeist, bemint hij als een religieus gebied. De eik op het terrein is de incarnatie van de overleden vader van de broers – althans, Joseph vereert de boom alsof het zijn vader was.
Het verhaal doet heel in de verte denken aan Dit Zijn De Namen van schrijver Tommy Wieringa. In deze roman uit 2012 beschrijft Wieringa een groep verwilderde vluchtelingen, die in een grensstadje in de steppe plotseling opduikt. Deze groep doet weer denken aan de Israëlieten, die in het Bijbelboek Exodus (in de Hebreeuwse Bijbel En dit zijn de namen genoemd) uit Egypte naar Kanaän trekt.
In beide boeken gaat het over het ontwikkelen van een eigen godsdienst. Bij John Steinbeck ontwikkelt de hoofdpersoon op heilige grond een religie met een boom. Deze eik is het symbool van de vader, een alwijs figuur. Bij Tommy Wieringa gaat het om een groep vluchtelingen, op weg naar het beloofde land. Op deze tocht wordt een afgeslagen hoofd een heilig ritueel, een tastbare hoop voor deze mensen.
Blijkbaar zit het verlangen naar een hogere macht in onze genen. Als we er niets mee doen, kunnen we er altijd nog over schrijven. Wat op zich weer een eigen religieuze ervaring kan zijn.

Tags // , , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.