mrt
02
2018

Remco Campert

Author // frits_tromp1
Posted in // Ds. van Zanten

Schrijver Remco Campert (88) stopt na bijna zeventig jaar met zijn werkzaamheden voor Elsevier. Zeventig jaar. Dat betekent dat hij 18 jaar was toen hij begon met zijn Elsevier-column. Wekelijks een stukje schrijven, dat is na zoveel decennia een behoorlijke opgave.
En dan te bedenken dat hij ook nog boeken en gedichten schrijft. tussen 1996 en 2006 schreef hij wisselend met Jan Mulder (CaMu) een column voor dagblad de Volkskrant. Campert schreef de rubriek Dagelijksheden over allerlei onderwerpen uit zijn dagelijks leven.
Het doet denken aan de ‘Kronkels’ van Simon Carmiggelt; menselijke en bovenal herkenbare cursiefjes, die gedurende 37 jaar bijna dagelijks werden gepubliceerd in dagblad Het Parool. Of neem de kronieken van Martin Bril, die hij schreef voor achtereenvolgens Het Parool en de Volkskrant.
Remco Campert is de zoon van dichter Jan Campert, verzetsman en dichter van onder meer De achttien dooden. En eveneens columnist van Elsevier. Pa Campert trouwde in 1936 met de schrijfster Clara Eggink, van wie hij in 1939 scheidde. Dit huwelijk was voor Eggink een “interbellum” tussen haar huwelijk en samenwonen met J.C. Bloem.
Remco Campert stopt met zijn column voor Elsevier. Het is hem van harte gegund om het kalmer aan te doen. Met pensioen zal hij waarschijnlijk nooit gaan. Schrijvers zijn net soldaten. En old soldiers never die.

Tags // , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.