apr
10
2015

Rokjesdag

Author // frits_tromp1
Posted in // Modern Times

Martin Bril - Rokjesdag

Gisteren werd er druk over gespeculeerd: morgen (vandaag dus) zou het wel eens Rokjesdag kunnen zijn. Reden is de warme dag in april. En hoewel het inderdaad vandaag een mooie zonnige dag is, vermoed ik dat wijlen Martin Bril deze dag niet als Rokjesdag zou betitelen.
Bril is de naamgever van deze dag, en in zijn columns kwam hij er regelmatig op terug. Krap drie weken voor zijn sterven, legde Bril uit wat Rokjesdag precies is. “Rokjesdag is die ene dag in het voorjaar dat alle vrouwen als bij toverslag een rok dragen met daaronder blote benen.”
Dat is dus iets anders dan wat wij van Rokjesdag vinden, dat bij elke warme dag (20 graden Celsius in De Bilt) blootbeens over straat gaan. Dat nadert namelijk de Van Dale-definitie: eerste warme lentedag (waarop de vrouwen voor het eerst in hun bloesje op straat lopen).
Ik citeer met grote liefde Bril’s laatste Rokjesdag-column, van 2 april 2009: “Hoe weten alle vrouwen dat het rokjesdag wordt? Er is geen tamtam, en het wordt niet op radio en televisie aangekondigd. Het gaat dus om een voorgevoel dat duizenden vrouwen op hetzelfde moment bezoekt.”
Weg dus met alle voorspellingen over Rokjesdag wel of niet. Ik heb vanmiddag even in de stad gekeken of er bij toverslag vrouwen met blote benen rondliepen. Hoewel ongeveer de helft van de mensen op straat vrouw was, heb ik geen enkele vrouw of meisje kunnen betrappen op blote benen. Geen rokjes, zelfs niet met een legging eronder. Wel veel spijkerbroeken.
Maar die tellen niet mee voor Rokjesdag.
De weervooruitzichten zien er somber uit. De temperatuur gaat de komende dagen weer omlaag. We moeten weer even wachten voordat De Bilt aangeeft dat het weer een zomerse dag wordt. Maar ja, voor een beetje Rokjesdag zijn we niet afhankelijk van wat de media erover roepen.
Vrouwen zijn autonoom genoeg om deze feestdag zelf te bepalen.

Tags // , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.