jun
09
2019

Rolling Thunder Revue

Author // frits_tromp1
Posted in // Modern Times

Dit weekend verscheen een box met 14 cd’s met live-opnames van Bob Dylan. Het gaat om repetities en live-opnames die de zogenoemde The Rolling Thunder Revue registreerden. Deze tournee voerde Dylan met een aantal bevriende muzikanten en dichters langs kleine en ongebruikelijke zalen langs de oostkust van de Verenigde Staten. De shows duurde meestal meer dan 4 uur; Dylan speelde voor het eerst de songs die hij schreef voor het nog uit te komen album Desire. Ook speelde hij niet voor de hand liggende covers en interpreterende versies van songs uit zijn oeuvre.
De tournee was een van zijn meest geëngageerde concertreeksen, waarbij hij onder meer zijn best deed om boxer Rubin “Hurricane” Carter vrij te krijgen. Deze middengewicht-kampioen is beter bekend door twee twijfelachtige veroordelingen voor drievoudige moord en zijn uiteindelijk vrijlating.
The Rolling Thunder Revue is misschien wel de best gedocumenteerde reeks uit het omvangrijke officiële Dylan-oeuvre, om van alle bootlegs nog maar te zwijgen. In september 1976 verscheen al de live-elpee Hard Rain, opgenomen tijdens het concert van 23 mei 1976 in Hughes Stadium in Fort Collins, Colorado. Twee jaar later kwam de film Renaldo & Clara op de markt. In 2002 verscheen The Rolling Thunder Revue, deel 5 uit de Bootleg Series. En nu dus deze veertien cd’s tellende box, als bijlage van de film Rolling Thunder Revue: A Bob Dylan Story by Martin Scorsese, die volgende week op Netflix in première gaat.
Dylan is een meester in het neerzetten van een tijdsbeeld, zoals hij dat ook doet met bijvoorbeeld The Bootleg Series en de box met optredens uit 1966. Daar is deze box ook weer een goed voorbeeld van. Je hoort de meester aan het werk; je ziet het ook, straks, vanaf woensdag op Netflix, als Martin Scorsese zijn nieuwe Dylan-documentaire de ether in slingert.
Scorsese en Dylan is een combinatie met een geschiedenis die al stamt uit iets na The Rolling Thunder Revue. Want Dylan maakte naar aanleiding van deze tournee de genoemde film Renaldo & Clara, een vier uur durend misverstand met Dylan als Renaldo, zijn aanstaande ex-vrouw Sara Dylan als Clara, Joan Baez als The Woman in White en Ronnie Hawkins, die eerder The Hawks onder zijn hoede had, als Bob Dylan. Dylan regisseerde, produceerde en monteerde deze film zelf, in dezelfde periode dat Scorsese de afscheidsfilm The Last Waltz van The Band, de voormalige Hawks, afrondde. Dylan trad ook op tijdens dit afscheidsconcert, maar wilde niet dat de twee muziekfilms in elkaars spaken kwamen.
Reden voor wat onderling gedoe.
In 2005 verscheen van Scorsese ook de muziekdocumentaire No Direction Home: Bob Dylan, waarin dieper wordt ingegaan op de periode 1961–1966. Je kunt aan de Italiaans-Amerikaanse regisseur dus wel deze film overlaten.
Over elf dagen begint Dylan aan zijn tweede tournee over het vasteland van Europa van dit jaar. Hij zal op geen enkele manier extra aandacht besteden aan The Rolling Thunder Revue. Dat hoeft ook niet.
Daar zijn anderen voor.

Tags // , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.