sep
22
2016

Rondje langs de velden

Author // frits_tromp1
Posted in // JournalistFrits

De kunst van het schrijven is de kunst van het verwonderen. Blijven verwonderen, dat is wat de bron is voor nieuwe stukjes tekst. Zo was dominee Bas de Gelder verbaasd over de gang van zaken in een Fries dorp als Jorwerd (toen God er nog woonde), dat hij hierover gewag maakte in zijn dagboek Nachtboek Van Een Kerkuil. Om maar eens een voorbeeld te noemen.
Hetzelfde geldt voor straat- en dorpnamen. Wel eens gehoord van Groenekan? Dit is een dorp in de gemeente De Bilt, gelegen tussen Utrecht en Bilthoven, met een kleine tweeduizend inwoners. Of wat te denken van de buurtschappen Opperduit en Schuwacht bij Lekkerkerk. Zouden ze hier de import van buiten accepteren? En wat te denken van Ochten, een dorp aan de Waal met in de Gelderse gemeente Neder-Betuwe.
In Kuinre is een straat vernoemd naar Henric de Crane. Deze “Heer van Kuinre” voerde rond 1200 een waar schrikbewind uit onder de Friezen, zo leert een website over Kuinre. Een soort Grutte Pier, zal ik maar zeggen. De achttiende-eeuwse Cornelis van der Kolff (uit Maessluijs) was in dienst als opper(scheeps)timmerman – in Maassluis heeft hij een eigen straat.
Onze hoofdstad telt schitterende verwijzingen. Zoals de Von Humboldtstraat, vernoemd naar Friedrich Heinrich Alexander Freiherr von Humboldt, die een Pruisisch natuurvorser en ontdekkingsreiziger was. Of Peter Zeemanlaan, vernoemd naar de psycholoog die in 1902 de Nobelprijs voor de Natuurkunde ontving, samen met H.A. Lorentz.
De polder, provincie Flevoland, spant de kroon met de meest afwijkende namen. In Lelystad heb je bijvoorbeeld Griend 24 en Kamp 30 – de getallen maken deel uit van de straatnamen. Ingewikkeld voor een kind, dat moet uitleggen op welk huisnummer hij woont. In Almere moet je het doen met de Makasserweg, verwijzend naar de hoofdstad van de provincie Zuid-Celebes.
In Zoetermeer kun je een huis betrekken op de Elisabethgang. De naam doet me denken aan de Elisabeth Bode, een tijdschrift van wat behoudender christenen. In Driebergen-Rijsenburg ligt de Traaij. De naam Traai, Traay of Traaij is een verbastering van het woord tra of trade, waarmee een wagenspoor werd bedoeld, een zandweg.
Wie van onze nationale Winterspelen-helden wil wonen aan de Schaatsenrijder in Epe? Prima locatie, lijkt me. De Harderwijkse straat Roemer Visscherstraat is vernoemd naar een Nederlands graankoopman, en dichter. In Putten kun je een betrekking vinden aan de Aaltsengoed – een naam die verzonnen is aan de tekentafel?
Schagen, Noord-Holland, volstaat in één geval met slechts de straatnaam Laan. Waarom zou je er nog meer woorden aan vuil maken? In Oosterhout is de Gentiaanstraat te vinden, een rijke bloemenfamilie. Nijmegen dan, met zijn Broekstaetehof, de Griftdijk en de Van Peltlaan. Je zou er nooit van gehoord hebben als deze namen niet in het straatnamenregister waren opgenomen.
Idem natuurlijk voor de Eekschillersdreef en Touwslagershorst in Apeldoorn. Of de Tolakkerweg in Hollandsche Rading. De President Steijnstraat in Haarlem (lang leve Oranje Vrijstaat!). De Crayenestersingel in Heemstede.
Ach, Nederland. Geen straat of steeg is onbenoemd.

Tags // , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.