mei
15
2019

Rothko & ik

Author // frits_tromp1
Posted in // Ds. van Zanten

In musea staan heel vaak drommen mensen voor zijn schilderijen. Hoe is het om er helemaal alleen voor te staan? Bij de tentoonstelling Rothko & ik in het Stedelijk Museum Schiedam kun je dat zelf ervaren. Je mag in je eentje zonder telefoon één van zijn topstukken bekijken, het schilderij Grey, Orange on Maroon, No. 8 uit 1960. Niets of niemand staat het intieme moment met het schilderij in de weg. Het is Rothko & ik.
Aldus de promotie op de site van het Stedelijk Museum Schiedam. Het doet me denken aan het Scandinavische project Experiment Ensam. De film gaat over eenlingen, die iets voor elkaar krijgen wat slechts voor de massa is. Fredrik Wikingsson kreeg een privé-optreden van Bob Dylan. In dit geval dus een concert: normaal voor een volle zaal, dit keer voor één persoon.
Die zondagmiddag speelde Dylan in the Academy of Music de volgende setlist:

Heartbeat (song by Buddy Holly)
Blueberry Hill (song by Fats Domino)
You’re Too Late (song by Lefty Frizzell and Hank Williams)
Key To The Highway (song by Charles Segar)

Alle deelnemers gaven na afloop aan dat ze iets bijzonders hadden meegemaakt. Uiteraard. Maar ook dat ze na afloop ook wel wat eenzaam waren. Want hoewel ze een bijzondere ervaring hadden beleefd, waren ze de enige die deze sensatie beleefden. En dus was van napret geen enkele sprake.
Ik ben geen kunstkenner. Maar de ondervindingen van Experiment Ensam maken mij niet jaloers.

Tags // , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.