dec
28
2022

Rufus Wainwright

Author // frits_tromp1
Posted in // JournalistFrits

Zanger, liedjesschrijver, operacomponist en meer Rufus Wainwright gaat voor de tweede keer uitgebreid op tournee met Amsterdam Sinfonietta: strijkorkest zonder dirigent, en met staande violisten.
Het zou ruim een jaar geleden al. Rufus Wainwright was er voor overgevlogen vanuit Los Angeles. Voor een flinke tournee door het land met Amsterdam Sinfonietta, toonaangevend strijkorkest.
Hij repeteerde zelfs al met het strijkersleger. Toen gooide een lockdown roet in het eten. Te rigoureus, bleek achteraf. “Jullie land was het enige in Europa waar dat gebeurde,” zegt Wainwright. “Niemand snapte er wat van.” Maar het gebeurde toch, en wat moet je dan.
Uitstellen dan maar.
Maar nu is het zo ver. De komende concertreeks is het vervolg op een succesvolle serie van enkele jaren geleden, waar ook een live-album van is uitgebracht. Dus Wainwright weet onderhand wel wat hij aan dit orkest heeft. En hij heeft ervaring met orkesten, al was het maar wegens de twee opera’s die hij schreef.
“Dat was een prachtige trip, jaren geleden,” herinnert Wainwright zich. “Het is allereerst al bijzonder dat het orkest alleen strijkers aan boord heeft. Dus geen blazers, percussie, dat soort dingen. Dat maakt het geluid transparanter.”

Lees verder bij de Leeuwarder Courant.

Tags // , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.