okt
23
2022

Tijs Goldschmidt

Author // frits_tromp1
Posted in // Modern Times

Gedragsbioloog Tijs Goldschmidt wint dit jaar de Jan Wolkers Prijs voor zijn boek Wolven op het ruiterpad. De prijs voor het beste natuurboek van Nederland werd uitgereikt in het NPO Radio 1-programma Vroege Vogels.
Het boek bestaat uit twintig essays over de natuur en de rol van de mens daarin. Het gaat onder meer over de manier waarop klimaatverandering effect heeft op de verspreiding van exoten. Daarnaast beschrijft hij onze culturele weerstand tegen het eten van insecten.
De jury roemt Goldschmidt vanwege “de vlotte pen” en het “vleugje humor” waarmee hij in zijn boek de natuur beschrijft. Verder “druipt de liefde en bezieling van elke pagina af”, oordeelt de juryvoorzitter. Ook wordt de winnaar van de Jan Wolkers Prijs geprezen voor zijn kennis en talent.
Vroege Vogels, de Volkskrant en het Wereld Natuurfonds zijn de initiatiefnemers van de Jan Wolkersprijs. Hij werd vandaag voor de tiende keer uitgereikt. Goldschmidt krijgt een prijs van 5000 euro, en een portrettekening gemaakt door Siegfried Woldhek.
Naast Goldschmidts boek waren ook Het lied van de spreeuw, Verhalen van de fladdertak, De vogel en de componist en Jac. P. Thijsse: Nu ga ik er eens op uit genomineerd.
Bij de eerste editie in 2013 won Simon van der Geest voor zijn boek Spinder. Vorig jaar mocht conservator natuurhistorische collecties aan de Universiteit van Amsterdam Hans Mulder hem in ontvangst nemen. Hij won de prijs met De ontdekking van de natuur.

Bron: NOS

Tags // , , , , , , , , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.