nov
29
2018

Salo Muller

Author // frits_tromp1
Posted in // Ds. van Zanten

De Nederlandse Spoorwegen gaan individuele schadevergoedingen betalen aan overlevenden en nabestaanden van de Holocaust – dankzij de niet-aflatende strijd van Salo Muller. Salomon Barend (Salo) Muller werd bekend als fysiotherapeut bij AFC Ajax. Vanaf 1941 zat Muller ondergedoken, nadat hij vanuit de crèche in de Amsterdamse Schouwburg werd gered.
Hij zat ondergedoken op acht adressen, onder meer in Friesland, waar hij Japje werd genoemd. Zijn beide ouders zijn omgekomen in het nazivernietigingskamp Auschwitz. De onderduikouders die de jonge Salo anderhalf jaar onder hun hoede namen, Klaas Vellinga en Pietje Heddema-Bos, werden in 2008 geëerd met een eremedaille van Yad Vashem.
De crèche in de Amsterdamse Schouwburg. Dan zal Muller een van de kinderen zijn, die door Johan van Hulst zijn gered. Hij was net directeur geworden van de Hervormde Kweekschool van Amsterdam, toen het verzamelen in de Schouwburg begon. Zonder zich te bedenken, maakte hij met Henriëtte Pimentel, de directrice van de crèche, een plan om honderden kinderen te redden.
Van Hulst: “Na een razzia werden Joodse kinderen naar de crèche gebracht. De kinderen waren op dat moment nog niet geregistreerd. Als de Duitsers bijvoorbeeld 32 kinderen brachten, vulden wij op de lijst in dat het er maar 25 waren.” Verzetsgroepen en studenten namen de achtergebleven kinderen uit de Kweekschool mee en plaatsten ze in een onderduikgezin.
Een paar maanden na de de Nationale Holocaust Herdenking, overleed Van Hulst op 107-jarige leeftijd.

Tags // , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.