jul
04
2019

Schipbreuk

Author // frits_tromp1
Posted in // Ds. van Zanten

Canada begraaft vandaag 21 slachtoffers van een scheepsramp van 172 jaar geleden. De slachtoffers zijn Ieren, die in 1847 vluchtten voor de hongersnood in hun land en hoopten op een beter leven in Canada. Maar, met hun nieuwe land in zicht, verging het schip voor de kust van Cap-des-Rosiers in Quebec.
The Carricks, met ongeveer 200 mensen aan boord, had de kust van Canada in zicht, maar ging ten onder in een storm op 28 april 1847. Precieze aantallen slachtoffers zijn niet bekend, maar volgens een monument in Cap-des-Rosiers zijn 87 slachtoffers begraven in een massagraf. Een kleine 50 mensen overleefden de schipbreuk. De rest van de slachtoffers was meer dan 150 jaar spoorloos.
Het is goed dat dit gebeurt, deze herbegrafenis van de 21 Ieren. Ze krijgen hun eer terug. Het leek lang dat de mensen in de anonimiteit verdwenen, maar niets is minder waar. Ze krijgen hun namen terug. Daarmee staan ze niet alleen in de handpalmen van hun Schepper gegraveerd, maar eveneens opgetekend in de Canadese kronieken.

Tags // , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.