sep
28
2013

Schooldag Kampen

Author // frits_tromp1
Posted in // Ds. van Zanten, JournalistFrits, Modern Times

en als ik niet meer huil
als ik de nevel zie boven de stille velden
hoe als de zon zijn stralen breekt
uit gaten in de lucht
hoe vogels strepen trekken in hun vlucht

als ik daarom niet meer huil
wil ik dan nog wel bestaan

Aan deze zinnen van Bram Vermeulen moest ik denken, toen ik vanochtend naar Kampen reed. De nevel hing nog boven de velden – duidelijk te zien wanneer je vanuit Heerenveen door de polder naar de hoofdstad van de gereformeerden rijdt.
Ik was vandaag een man met een missie. Het was vandaag de jaarlijkse Schooldag, de opening van het seizoen van de Theologische Universiteit van de Gereformeerde Kerken (vrijgemaakt). Afgelopen nacht logeerde ik bij mijn ouders in Heerenveen, zodat ik vanochtend hun auto mee kon nemen.
Vroeger –opa vertelt– was de Schooldag een fenomeen. Duizenden vrijgemaakt-gereformeerden namen voor één dag Kampen in. Deze dag vond woensdags plaats; de laatste jaren daalt het aantal bezoekers gestaag en wisselt ook het programma én de dag.
Zo is geëxperimenteerd met de vrijdag, toen weer de woensdag en dit jaar de zaterdag. Zat voorheen de ochtend- en middagbijeenkomsten, in drie verschillende kerkgebouwen, tot de nok toe gevuld, vandaag was alleen de Broederkerk bijna helemaal vol. De toespraken zijn vervangen door workshops, voor jongeren en kinderen zijn geen alternatieve programma’s meer.
Vandaag was Kampen nauwelijks meer de stad die het was toen de Schooldag zijn hoogtijdagen kende. Liep je voorheen over de hoofden van de mensen, dit jaar was in het centrum een drukke zaterdag.
De Schooldag lijkt daarmee zijn langste tijd te hebben gehad. De vraag is of dat erg is. Het past in ieder geval in de veranderingen binnen het kerkgenootschap. De binding met de achterban wordt waterig. Zoals dat vandaag de dag gaat.
Desondanks heb ik een mooie dag gehad. Met drie vrienden vanuit het Project Beerze.
Toen ik weer naar Heerenveen reed, dacht ik aan het begin van de dag. Ik heb niet gehuild, en me ook niet afgevraagd of ik nog wel wil  bestaan. Ik heb ‘slechts’ genoten.

Tags // , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.