jul
23
2019

Seculiere muziek

Author // frits_tromp1
Posted in // Ds. van Zanten

Kun je als christen luisteren naar muziek van seculiere artiesten? Mag je bijvoorbeeld luisteren naar Queen, The Rolling Stones en Guns ’n Roses? De verhalen zijn bekend van wie zich bekeerd en de muziekbibliotheek vernietigen. Niet eens wegdoen, maar radicaal vermorzelen. Bekeerlingen, zowel naar als van het geloof af, zijn de meest fanatieke in hun soort.
Mag je als christen luisteren naar de goddeloze muziek? De apostel Paulus schrijft dat zijn lezers alles moeten onderzoeken en het goede behouden. Zo ontdek je dat veel muziek best door de beugel kan. Ook bij bijvoorbeeld Queen. Het nummer Jesus van hun debuutalbum is zo’n uitstekend voorbeeld. Een stevig lied, maar met een goede boodschap.
Begin dit jaar had ik een interview met dominee Adrian Verbree. We hadden het onder meer over zijn boek Eclips, waarin hij verslag doet van zijn burn-out. Dat zo’n periode een duister dal is, hoeft niet te worden uitgelegd. In deze tijd luisterde de in Amerika geboren predikant vaak en veel naar The Dark Side of the Moon de Britse muziekgroep Pink Floyd. Got to keep the loonies on the path. Het sterkte hem meer dan veel stichtelijke muziek.
Dat herken ik wel. De kerkmuziek, de gospelmuziek, de christelijke muziek: het mag wel wat rauwer. Die rauwheid vind je vaker en beter bij niet-christenen dan bij wel-christenen.

Tags // , , , , , , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.