dec
05
2018

Selma

Author // frits_tromp1
Posted in // JournalistFrits

Selma Wijnberg, de laatste Nederlandse overlevende van het Duitse vernietigingskamp Sobibór, is op 96-jarige leeftijd overleden. Zij is, samen met wijlen Jules Schelvis, één van de 18 overlevenden van dit vernietigingskamp. Het enige doel van dit Poolse kamp was de gevangenen na aankomst in Sobibór zo snel mogelijk uit te roeien. Wie de eerste schifting overleefde, werd niet veel later zelf ook vermoord.
Selma Wijnberg. Haar verhaal is in 2010 opgetekend door historicus Ad van Liempt, aangevuld met een documentaire. Naar aanleiding van deze publicaties, bood minister Klink namens de Nederlandse regering excuses aan voor de ongepaste behandeling die ze na de oorlog had ontvangen. Haar echtgenote was namelijk als ongewenst persoon bestempeld.
Selma is 96 jaar geworden. Een hoge leeftijd. Ook Schelvis stierf op een respectabele leeftijd, hij is 95 geworden. Daarmee hebben deze twee mensen de nazi’s getart. Door allereerst niet zelf dood te gaan op het vastgestelde moment van de nazi’s. Maar ook door na de oorlog een stem te geven aan hen die wél stierven in de kampen, door erover te vertellen, door de namenlijsten naar Sobibór op te stellen (de mensen kregen hun namen terug!). Maar ook door pas op hoge leeftijd te sterven.
Daarmee hebben zij een averechts effect gegeven aan de opdracht die de nazi’s zichzelf stelden: de totale vernietiging van de Joodse bevolking, met daarmee ook elke herinnering aan hen.

Tags // , , , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.