jun
01
2017

Sgt. Pepper

Author // frits_tromp1
Posted in // Modern Times

Vandaag viert de elpee Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band van The Beatles zijn vijftigste verjaardag. Deze viering gebeurt onder meer met een jubileumuitgave van de plaat en een integrale uitvoering van The Analogues in Ziggo Dome. It was fifty years ago today, Sgt. Pepper taught the band to play.
“Sgt. Pepper” was een van de eerste lp’s die zich (mede door de opvallende hoes, innovatieve opnametechnieken, experimenten met nieuwe invloeden uit verscheidene muziekstijlen en -genres) meer presenteerde als een artistiek werk dan als een verzameling liedjes.
Op de hoes staan zo’n 70 foto’s van verscheidene beroemdheden afgebeeld. Waaronder Bob Dylan. Niet geheel ten onrechte, overigens. Dylan en The Beatles hebben elkaar wederzijds beïnvloedt. Het waren de Beatles die Dylan met elektrische muziek lieten spelen. En het was Dylan die The Beatles meer literaire teksten liet schrijven.
Na Dylan’s dubbelalbum Blonde On Blonde (1966) kwamen The Beatles met Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band. Dylan had zich in de zomer van 1967 teruggetrokken uit het publieke leven na een mysterieus motorongeluk. Op muzikaal gebied liet de zingende dichter van zich horen via The Band. Voor hun debuutalbum Music From Big Pink leverde hij 2,5 tekst aan: Tears of Rage en This Wheel’s on Fire (beiden geschreven met Rick Danko), en I Shall Be Released.
Zelf kwam Dylan in december 1967 met een eigen plaat: John Wesley Harding. Een totaal afwijkende plaat. Geen rock, geen psychedelia, geen drugs. Integendeel, dit album was een oudtestamentische plaat met moralistische teksten. En dan die albumtitel, verwijzend naar de outlaw John Wesley Hardin (ja, zonder die ‘g’ aan het eind). Of is het een verwijzing naar de Eeuwige, vanwege John Wesley Harding, waarmee je de naam JHWH kunt maken?
Drie jaar later viel The Beatles uit elkaar. Inmiddels zijn twee leden overleden (George Harrison en John Lennon). En is Dylan still alive and kicking. Tjah.

Tags // , , , , , , , , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.