sep
30
2019

Siberië

Author // frits_tromp1
Posted in // Modern Times

De bosbranden die sinds de afgelopen zomer in Rusland hebben gewoed, zijn allemaal uit. Gisteren werden de laatste gedoofd, meldt het Federale Luchtvaartbeschermingsbureau.
Ten onrechte heb ik niet het idee dat in Siberië bosbranden kunnen woeden. Dit gebied in Rusland is in mijn hoofd een uitgestrekt gebied met meters sneeuw. En dwangarbeidkampen voor dissidenten.
Bibliofiel als ik ben, denk ik gelijk aan twee boeken. Het ene boek is De Goelag Archipel van Aleksandr Solzjenitsyn. Het boek zelf is als ooggetuigenverslag geschreven door Solzjenitsyn in de periode tussen 1958 en 1968. Solzjenitsyn zelf was gedetineerd voor een periode van 8 jaar vanaf 1945 tijdens het leiderschap van Stalin.
Het andere boek is Pjotr, het kinderboekendebuut van Jan Terlouw. De vader van Pjotr is in een werkkamp in Siberië gebracht en Pjotr zoekt hem daar op. Ik herinner me een scene dat vader en zoon Pjotr door de bossen wandelen.
Siberische bosbranden kunnen uiteraard bestaan. Je hebt bomen nodig, net als zuurstof. En een ontbrandingstemperatuur, zo leert de natuurkunde-docent. Maar dat kan net zo goed in een koud gebied gebeuren als op een subtropisch eiland.

Tags // , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.