okt
11
2017

Sigarenboekjes

Author // frits_tromp1
Posted in // Modern Times

Een paar weken geleden kocht ik bij een sigarenboer een drietal boekjes. Het gaat om een serie van de drukker Ebas Eindhoven, waar mijn drie boeken deel van uitmaken. Het oudste boekje is dat van wijlen Drs. P en heet Flor Fina. Hierin staan 19 balladen bij elkaar, die allen met het thema van de sigaar te maken hebben.
Twee jaar later verscheen in hetzelfde Brabantse dorpje Tijd Voor Een Sigaar van Yvonne Kroonenberg. In de flap wordt vermeld dat de schrijfster een rondgang doet langs verschillende deskundigen, ‘die haar iets konden leren over het Wezen van de Sigaar’. Want dat is wel wat het is, het Wezen van de Sigaar.
De jongste uitgave van dit driemanschap aan gekochte boekjes is van Jan Siebelink, Eigen Teelt. Deze komt uit 1995, een decennium voordat zijn pièce de résistance Knielen Op Een Bed Violen verscheen. De uitgever Ebas laat weten dat ook in dit boekje de kwekerij van de oude Siebelink een belangrijke rol speelt. Zoals dat eigenlijk in geheel Siebelinks werk doet.
Lezen over sigaren doet roken van sigaren. Nadat ik dit trio had gelezen, was het voor mij helder: ook ik moest maar weer eens een sigaar aansteken. Hetgeen ik gisteravond heb gedaan. Al rokende genoot ik met volle teugen. Want dat doen sigaarrokers: genieten. Het is geen verslaving, maar een beloning. In tegenstelling tot de sigaret, wat geen beloning is, maar een verslaving.
Overigens, de gekochte boekjes ruiken nog steeds naar sigaren. Een heerlijke geur.

Tags // , , , , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.