sep
17
2018

Sint-Urbanus

Author // frits_tromp1
Posted in // Modern Times

De Sint-Urbanus in de wijk Bovenkerk in Amstelveen is dit weekend afgebrand. “Alsof je eigen huis is afgebrand”, zegt een kerkganger die vorige week nog zijn 55-jarig huwelijksfeest in de Sint-Urbanus vierde. “We hebben hier lief en leed meegemaakt, en dan hoor je dat hij in brand staat, dan weet je niet waar je het zoeken moet.”
Wat een emoties komen los bij het afbranden van dit kerkgebouw. De Sint-Urbanus is meer dan een gebouw. Het is letterlijk het centrum van veel gelovige Amstelveners. In deze kerk gebeurde het. Hier liggen talloze herinneringen, aan huwelijken, dopen, begrafenissen, kerkgang, álles.
Als protestanten hebben we minder met het gebouw. Sommige kerkgebouwen zijn zelfs heel sober. Het gaat immers om de liturgie, het contact tussen God en mensen en tussen mensen onderling.
Is dat wel zo? Natuurlijk, je redding hangt niet af van een gebouw. Geloven is vooral wat tussen en met mensen gebeurt. Maar toch, God heeft zelf laten weten hoe Zijn tabernakel eruit moest komen zien. Koning Salomo besteedde een vermogen aan de eerste tempel.
Een goed godshuis is niet je redding, wel een letterlijke huisvesting. En dat is ook belangrijk.
Vraag de kerkgangers van de Sint-Urbanus maar.

Dit blog verscheen ook op mijn contemplatieve kroniek Schier!

Tags // , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.