dec
05
2017

Sinterklaasavond

Author // frits_tromp1
Posted in // Ds. van Zanten

Het is 5 december en dus Sinterklaasavond. Het feest is gebaseerd op de traditie over de bisschop van Myra, Sint-Nicolaas, die vanaf de derde eeuw in Klein-Azië leefde. Net als bijvoorbeeld Kerstavond, is zo’n avondfeest eigenlijk ter voorbereiding op het feest, dat een dag later plaats vindt. De bisschop van Myra stierf op 6 december 342.
In de verschillende verhalen over de katholieke geestelijke spelen kinderen een belangrijke rol. Niet alleen in Nederland wordt dit kinderfeest gevierd, ook in andere landen kent met een Sint-Nicolaas-traditie. En zelfs in Amerika kent met een Sinterklaas-figuur, die echter rond de Kerstdagen zijn presentjes de wereld in slingert.
Je heb in de Verenigde Staten overigens ook de figuur van Jack Frost. Hij is de wegbereider van de wintertijd. De Engelstalige Wikipedia omschrijft Jack Frost als the personification of frost, ice, snow, sleet, winter, and freezing cold. He is a variant of Old Man Winter who is held responsible for frosty weather, nipping the nose and toes in such weather, coloring the foliage in autumn, and leaving fern-like patterns on cold windows in winter.
De literaire kronieken over deze winterse figuur beginnen eind negentiende eeuw. Bob Dylan grijpt terug op deze traditie, zowel in de volksaard als in de literatuur, de proza en poëzie, als hij in 1997 met Time Out Of Mind komt. Deze ‘comeback-plaat’ wordt geproduceerd door Daniel Lanois (die acht jaar eerder ook al Oh Mercy onder zijn hoede nam), “in association with Jack Frost productions”. Sindsdien verschijnen alle nieuwe studio-albums van Dylan onder productie van Jack Frost – Dylan zelf, dus.
Sinterklaas, de Kerstman, Jack Frost. De wintertijd is gekomen.

Tags // , , , , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.