sep
16
2018

Skrûtsj

Author // frits_tromp1
Posted in // Modern Times

De Drachtster schouwburg De Lawei heeft 22 amateurtalenten uit Drachten en omgeving gepresenteerd, die een rol spelen in de familievoorstelling Skrûtsj!
Skrûtsj is een speciale bewerking van Charles Dickens’ boek A Christmas Carol (1843). Het verhaal van Scrooge, maar dan vertaald naar Smallingerland. Het verhaal is losjes gebaseerd op de geschiedenis van twee belangrijke skûtsje-bouwers in Drachten: de familie Roorda en de familie Van der Werff. De hoofdfiguur heet Bauke Boorda en krijgt in de nacht voor kerstmis bezoek van drie geesten die hem confronteren met zijn verleden, heden en toekomst…
Mooi, zo’n uitvoering. Het combineert een aantal elementen. Amateurs beoefenen zo hun hobby, ze doen dat ook nog eens een aantal avonden semi-professioneel, ze doen het in een heus theater, inclusief publiek. En het is een opmaat tot het lezen van een wereldklassieker van formaat. Want laat de acteurs na het spelen van Skrûtsj ook maar gewoon het origineel lezen. Zoals acteurs en bezoekers van Fiddler on the Roof het oorspronkelijke boek Tevye en zijn dochters of Anatevka van Sjolem Alejchem uit de kast pakken.
Culturele dwarsverbanden, lokaal gebracht. Mooi.

Tags // , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.