jan
25
2019

Sneeuw

Author // frits_tromp1
Posted in // Modern Times

De wereld ligt onder een pak sneeuw. En onder een dunne laag ijs. Het vriest een graad of dertig, het is winter en vrij koud. Koning Winter is gearriveerd, de schaatsen kunnen uit het vet om kilometers te maken. De Elfstedentocht komt er aan!
Nou, zo’n vaart zal het ongetwijfeld nog niet lopen. Niet is zo grillig als het karakter van Jack Frost. We merken vanzelf wel hoe het gaat. In de tussentijd reageren we verwonderd op deze nieuwe aanblik op de aarde. We fietsen en rijden wat voorzichtiger over de wegen. En we houden wat meer rekening met elkaar.
Een aantal jaar geleden liep ik in de wintermaanden stage bij Dagblad van het Noorden, de stadsredactie van Groningen. Opeens lag de wereld ook onder een witte deken. De bussen reden niet, die ochtend. De dagen die volgden, hield de busmaatschappij een aangepaste dienstregeling.
In die tijd was er onder de gratis dagbladen nog één kwaliteitskrant: dagblad De Pers. Op de cover bijzondere tekening: een Antilliaans meisje. Mijn aandacht werd gelijk getrokken naar de brede billen van het meisje. De spijkerbroek, met een riem met ijzeren dopjes erop, zit laag. Het driehoekje van haar string is te zien. Dat driehoekje telt drie kleuren, rood-wit-blauw.
Op de achterkant van dezelfde krant stond een paginagrote advertentie van Sapph, de lingerie-keten. Een meisje (jonge vrouw is ze eigenlijk) prijst een paars setje aan. Een paarse beha, die haar borsten wat opduwen en een ronde vorm geven, en een bijpassende string. ‘Dress less to impress’ is de boodschap die de adverteerder naast de jonge vrouw heeft gezet.
Vijf jaar geleden was ik in Berlijn voor een maand. De eerste twee weken van januari 2014 waren redelijk zacht, de tweede helft van de maand kende strenge vorst. Met 7 of 8 graden onder nul. Over dag. Maar de Berlijnse wegen lagen er netjes bij, de stoepen waren vol ijs en sneeuw – net als hier.
De koude zorgt bij mij ook voor zere handen. De knokkels krijgen hun kloven, de handen worden droog. Smeren, dus. Om de handen soepel te houden.
Even de tanden op elkaar. Voor je het weet is de Elfstedentocht al gereden.

Tags // , , , , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.