apr
29
2019

Sobibor-opstand

Author // frits_tromp1
Posted in // JournalistFrits

LEEUWARDEN Gerben Hoogterp van Stichting Sobibor interviewt dinsdag 7 mei historica Selma Leydesdorff. Leydesdorff deed onderzoek naar de Sobibor-opstand en de rol van leider Pechersky. Het vraaggesprek hierover begint om 19.30 uur in Tresoar.
Aleksandr ‘Sasha’ Pechersky leidde 14 oktober 1943 een massale ontsnapping uit het vernietigingskamp Sobibor in Polen, de enige succesvolle opstand van gevangenen in de Tweede Wereldoorlog. Maar toch kreeg Pechersky hiervoor later nooit de publiekelijke erkenning die hij verdiende. In zijn thuisland Rusland werd hij juist gewantrouwd, enkel en alleen omdat hij gevangen had gezeten. De vroegere communistische wereld verschilde daarmee hemelsbreed van het Westen in de manier waarop ze de moord op de joden herdachten.
Selma Leydesdorff deed onderzoek naar de Sobibor-opstand en de rol van leider Pechersky. Het geeft een fascinerend inzicht in een cruciale periode in de geschiedenis. Haar soms ontluisterende verhaal benadrukt dat de joden niet passief waren tegenover het Duitse geweld, en toont de wrange geschiedenis van de joden die slachtoffer werden van het stalinisme, net nadat ze de nazi-gruwelen hadden overleefd. Een bijzondere biografie van een vergeten held, gebaseerd op niet eerder gebruikte documenten en interviews met ooggetuigen.
Selma Leydesdorff is historica en emeritus hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam. Zij is internationaal bekend als prominente onderzoekster en theorievormer op het gebied van mondelinge geschiedenis. Gerben Hoogterp van Stichting Sobibor interviewt haar. Hieraan voorafgaand geeft Halbe Hageman een inleiding over Jodenvervolging in Friesland.
Deze lezing/interview avond wordt georganiseerd in samenwerking met het Fries Verzetsmuseum en Stichting Sobibor.

Bron: Huis Aan Huis Leeuwarden

Tags // , , , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.