nov
28
2017

Spraakmakende Boeken

Author // frits_tromp1
Posted in // Modern Times

Morgenavond wordt in de Kanselarij in Leeuwarden een lezing gehouden over de liedteksten van Bob Dylan. Prof. Dr. Gillis Dorleijn en dr. Melanie Schiller zullen hun licht laten schijnen over Dylans werk. Opmerkelijk hoeft deze keuze niet te zijn, aangezien Dylan vorig jaar de Nobelprijs voor de Literatuur kreeg toegekend. Zijn poëzie “mag dus weer”.
Afgelopen weekend schreef ik het een en ander over twee Dylan-teksten. Puur bij geval dat dit min of meer samenvalt met de aangekondigde lezing. De literaire waarde van Dylan heb ik persoonlijk altijd wel ingezien. Voor mij is het geen verrassing dat de liedjesschrijver de Nobelprijs heeft gekregen. Voor veel andere literatuur-liefhebbers was het een stuk minder vanzelfsprekend.
Een decennium geleden hield journalist Bert van de Kamp een lezing over ‘De dag waarop Bob Dylan alweer niet de Nobelprijs voor de Literatuur kreeg’. Plaats van handeling: de bibliotheek in Oss. Hij vond dat Dylan niet de Nobelprijs zou moeten krijgen.
Jarenlang werd de OOR-redacteur bevestigd in zijn oordeel, bij afwezigheid van de toekenning aan Dylan. Tot vorig jaar dus.
Ik weet niet of Van de Kamp, die overigens wel een prima boekje schreef met als titel ABCDylan, naar de lezing in Leeuwarden gaat. Als het hem te ver reizen is, is het hem vergeven. Dorleijn en Schiller zullen hun aanwezigheid niet laten afhangen van “Kamp”.

Tags // , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.