nov
18
2016

Srebrenica

Author // frits_tromp1
Posted in // Modern Times

Het is een nationaal trauma, de val van de enclave Srebrenica. Nederlandse blauwhelmen hadden de opdracht namens de Verenigde Naties om de moslims aldaar te beschermen. De militairen bleken niet in staat om die protectie te bieden – Bosnisch-Servische troepen onder bevel van generaal Ratko Mladić deporteerden en vermoorden meer dan 7000 moslimjongens en -mannen.
Vanmiddag wordt een nieuw rapport over deze geschiedenis gepresenteerd. Het instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies (NIOD) heeft nieuw verkennend onderzoek gedaan naar de gebeurtenissen van 11 juli 1995. Het kabinet wil weten waarom Dutchbat geen luchtsteun kreeg, waardoor de Dutchbat-militairen niet de hulp konden bieden aan de bevolking die nodig was.
Ik ben geen historicus. Evenmin heb ik een militaire voorkeur. Maar de val van deze Bosnische stad heeft me op een of andere manier altijd wel getrokken. Misschien wel om deze, misschien lichtelijk triviale reden. In 2002 verscheen het eerste NIOD-rapport over ‘Srebrenica‘. Toenmalig Onderwijs-minister Loek Hermans nam het kloeke werk in ontvangst. Wat volgde was een kabinetscrisis, waarna het tweede kabinet-Kok haar ontslag aanbood aan de koningin.
Juist in deze periode ontwaakte ik, in politieke zin. Pim Fortuyn was bezig met zijn indrukwekkende opmars in Den Haag. De kaarten van het Binnenhof werden opnieuw geschud. Een gereformeerde politicus stond aan de vooravond om minister-president te worden. En een maand voor de geplande Tweede Kamerverkiezingen struikelde de paarse regering over het nationale wonde.
Dát is wat ik heb met deze militaire mislukking. Vooral iets politieks, dus. Politieke interesse. Hoewel ik van alle militaire aspecten van de zaak geen kaas heb gegeten. Daarom is zoiets wel interessant.

Tags // , , , , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.