okt
08
2019

Stand van het land

Author // frits_tromp1
Posted in // Ds. van Zanten

De stand van het land. Hoe meet je zoiets? Is dat aan de hand van de economie? Dat is een goede graadmeter. Immers, cijfers liegen niet, dus hebben getallen altijd gelijk. Maar toch, dat is maar een half verhaal. Want als je aan de hand van een brood of een huis bepaalt hoe het ervoor staat, interpreteer je die cijfers. Aan een cijferreeks an sich heb je niet veel.
John Steinbeck ging begin jaren zestig op tournee door de Verenigde Staten van Amerika, samen met zijn Franse poedel Charley. Tijdens deze rondrit door veertig staten maakte Steinbeck aantekeningen. Hij ging in gesprek met deze en gene. Op die manier kon hij een stand van het land opmaken. Dat kon niet alleen, dat deed Steinbeck ook. Die notities resulteerden in het boek Travels with Charley: in search of America (1962).
In hetzelfde jaar kreeg hij de Nobelprijs voor de Literatuur toegekend, “voor zijn realistische en creatieve schrijven, dat sympathieke humor en scherpe sociale waarneming combineert”.
Jaren later volgde Geert Mak dezelfde tocht. Dat eindigde in Reizen Zonder John, een soort nieuwe stand van het land. In een halve eeuw was het een en ander veranderd – maar lang niet alles.
De literatuur is een goede graadmeter voor de stand van het land.
En kranten, natuurlijk.

Tags // , , , , , , , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.